Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šimić, Miroslav, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postaviti će uvaženi zastupnik Miroslav Šimić.
Izvolite.

Šimić, Miroslav (MOST)

Hvala lijepa poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, predsjedniče Vlade, ministrice i ministri, kolegice i kolege zastupnici.
Moje pitanje upućeno je ministru unutarnjih poslova gospodinu Vlahi Orepiću a vezano je uz aktualnu izbjegličku krizu. Jedan izazov koji je predstavljen pred Hrvatsku ali i pred Europu. Nedavno ste to svi znamo posjetili našu granicu sa Republikom Srbijom, granicu uz hrvatsku Slavoniju koja je ulaz za izbjeglice i Slavonija je nažalost i u ovom slučaju prva na udaru.
Ono što me zanima kakva je po vašem viđenju situacija na državnoj granici sa Republikom Srbijom, kako se reflektira na sigurnosno stanje u RH i koji su odgovori hrvatske Vlade prema mogućim izazovima koje nas u budućnosti čekaju?
Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovoriti će poštovani ministar Vlaho Orepić.
Izvolite.

Orepić, Vlaho (MOST)

Poštovani gospodine potpredsjedniče, gospođe saborske zastupnice i gospodo saborski zastupnici, poštovani zastupniče.
Ja ću odmah reći da je situacija na granici između Srbije i Hrvatske stabilna i sigurna. Sada ću to argumentirati kroz nekakve čiste podatke. Znači radi se o granici od 122,5 km gdje imamo u svakom momentu u prihvatnim centrima sa srpske strane, kreće se broj migranata otprilike negdje do 2000 maksimalno, znači to govorim o nekom neposrednom kontaktu prema našoj granici.
S naše strane snage Ministarstva unutarnjih poslova raspoređene kroz ophodnje neposredno na granicu, kroz termovizije, kroz fiktivne kamere, fiksne kamere i čitav niz još tehničkih rješenja uspješno i potpuno nadziru granicu RH prema Srbiji. To kako je mi volimo popularno nazvati zelenom granicom.
Želim naglasiti da je MUP sa Ericssonom zaključilo nedavno jedan sporazum o razvoju tehnološkog rješenja, odnosno tehničkog pojačanja, poboljšanja tehničkog rješenja nadzora iste te granice na razini 50 milijuna kuna a radi se o termovizijama i radarskom sustavu koji su suspregnuti i na taj način ćemo u potpunosti zadovoljiti sve one naše potrebe nadzora granice.
Ključno što želim naglasiti da je u potpunosti spriječen ilegalni prijelaz i ljudi i roba na tom dijelu. Ovo rješenje, mogu biti slobodan i reći u ovom trenutku u potpunosti otklanja mogućnost bilo kakvog angažmana nekih drugih potencijala RH u smislu zaštite granice.
I možda i zaključno reći da imamo mi ozbiljnijih naslijeđenih problema od migrantske krize u ovom trenutku.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Uvaženi zastupnik Miroslav Šimić.
Izvolite.

Šimić, Miroslav (MOST)

Hvala lijepa gospodine ministre na odgovoru.
Ono što bih htio u ovom izražavanju zadovoljstva vašim odgovorom naglasiti je stav da je Hrvatska do sada po mom uvjerenju dobro pristupila problemu izbjegličke krize, da je dobro pristupila u ovoj Vladi, u prošloj Vladi pa i u pretprošloj Vladi.
Mislim da se sa takvim načinom ponašanja gdje se s jedne strane štiti hrvatska granica a s druge strane se humano pristupa prema ljudima koji se nalaze u teškom stanju treba i dalje nastaviti.
Hvala.
PDF