Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bulj, Miro, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Miro Bulj, izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepa gospodine potpredsjedniče.
Moje pitanje je uvaženoj ministrici regionalnog razvoja gospođi Žalac.
Upoznati sa indeksom razvijenosti koji je donijela Vlada, SDP-ova Vlada 2014. i koji je nepravedan prema krajevima Dalmatinske zagore, Like, Gorskog kotara i ostalih krajeva koji se češće u zadnje vrijeme spominju Slavonije i Zagorja.
Doslovno spaljena zemlja. Ti krajevi umiru. Pogodovalo se u biti određenim skupinama, gradovima indeksom razvijenosti. Ministar koji je sad ministar poljoprivrede na početku prošle Vlade je kazao da će biti novi indeks razvijenosti koji će biti implementiran u 2018. godini. Kao grom iz vedra neba prije nekoliko dana moj kolega saborski zastupnik je kazao da u 2018. godini nema novog indeksa razvijenosti za ta područja koja su zaboravljena, ta područja koja su nepravedno proglašena bogatima kao što je znači moja Dalmatinska zagora a najveću cijenu je platio moj grad Sinj, Vrgorac, pa i ostala područja.
I bude li ovakav trend nevjerodostojnosti, pa i mene kao većine ti krajevi nemaju perspektivu i mi smo obmanuli te ljude. Imamo nekakva obećanja o kompenzacijskim mjerama od ministra financija, ali na ovaj način neće funkcionirati. Ti krajevi nemaju za udžbenike besplatne kao što ima Zagreb koji je centraliziran. Ti krajevi nemaju ni besplatan prijevoz, ti krajevi nemaju vodoopskrbu, propadaju cijela sela iseljavaju se. Gospođo ministrice što će biti sa indeksom razvijenosti i kako te krajeve implementirati u hrvatski sustav i pravni i ekonomski. Jer ovakav način ponašanja bivših Vlada je gori nego za vrijeme turskog carstva, gore su posljedice.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvažena ministrica Gabrijela Žalac.
Izvolite.

Žalac, Gabrijela (HDZ)

Potpredsjedniče, premijeru, potpredsjednici Vlade, uvažene ministrice, ministri, poštovani zastupnici, uvaženi gospodine Bulj.
Evo dozvolite da vam u kratkim crtama pokušam odgovoriti na vaše pitanje. Ono kako ste uvodno rekli da je nevjerodostojno. Moram vam reći da moj prethodnik kolega Tolušić koji je sada ministar poljoprivrede je najavio, dakle novi indeks razvijenosti koji će se provoditi od 2018.
Znači ono što je bilo rečeno je da će se možda provoditi od 2017. Međutim, to je naime nemoguće jer smo mi u kontekstu porezne reforme i svega onoga što se odnosi na jedinice lokalne, regionalne samouprave u dogovoru sa Ministarstvom financija, da ćemo kompletnu zakonsku regulativu o regionalnome razvoju izrađivati i mijenjati u prvih, dakle šest mjeseci 2017. godine, a sa punom primjenom indeksa razvijenosti krećemo upravo sa 1.1.2018. godine.
I ja bih to nazvala kao nekakav nastavak porezne reforme u vidu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave gdje će se izaći u susret svemu onome što mi već godinama govorimo i radimo. Ali naime, dozvolite mi da se vratim onda malo u neku godinu rekli ste 2014. pa evo možemo to ovako reći. Što se tiče zakonske regulative o regionalnome razvoju mi se vraćamo na žalost u 2010. godinu ne samo zbog indeksa razvijenosti, nego i Zakona o regionalnom razvoju i svemu onome što nam je potrebno da bismo pravovremeno i na vrijeme odnosno upravljali razvojem sa razine države.
I iz tog razloga vam najavljujem i izmjene Zakona o regionalnome razvoju i novi Zakon o potpomognutim područjima koji ćemo napraviti jer je radna skupina već bila osnovana davne 2011. pa se poslije toga nakon Vlade nije ništa napravilo po tom pitanju.
Indeks razvijenosti je isto tako podzakonski akt Zakona o regionalnome razvoju i mi ćemo na tome intenzivno raditi upravo sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave i županijama. Obzirom da ste spomenuli vašu Zagoru ja se slažem sa vama da je indeks razvijenosti bio štetan prije svega za jedinice koje zaostaju u razvoju, isto tako i za moju Slavoniju i za druga područja. I to ćemo, to je nešto na čemu ću inzistirati i nešto što ćemo u svakom slučaju ispraviti.
Ono što isto tako želim vam najaviti je da mi testiramo već model indeksa razvijenosti koji je uz ekonomske pokazatelje sada isto tako usustavio dio koji se odnosi na demografske pokazatelje. Smatramo da je to jako važno upravo zbog iseljavanja i kako bismo na taj način spriječili da nam indeks razvijenosti mjeri na neke načine druge ono što bi bilo kompetentno da se događa u područjima koja zaostaju u razvoju.
Iz tog razloga bilo bi najbolje kada bismo mogli mjeriti BDP po glavi stanovnika u određenoj općini i gradu, međutim to je trenutno nemoguće. Ali evo, mi ćemo kroz ovaj demografski model isto tako neke stvari popraviti.
I dozvolite samo na kraju da vam kažem da je kolega Šipić evo bio neki dan kod mene zastupnik vezano za upravo područje, znači Dalmatinske zagore i molio mene kao ministricu da uvrstimo, dakle sve općine i gradove i što se tiče vaših projekata da zaista budemo vjerodostojni u tom dijelu i da vidimo što i kako možemo dalje učiniti.
Evo hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Miro Bulj.

Bulj, Miro (MOST)

Poštovana ministrice, ovo je vapaj, vapaj naroda kojega ja predstavljam doslovno iz umire nam Dalmatinska zagora, Lika i ostala područja.
Dođite u Vrgorac, dođite u Sinj pa pogledajte sela koja se iseljavaju, kojih nema, nema više tih ognjišta. Jedino šta služimo kao eksploatacijsko polje centraliziranoj državi pa tako po svim pitanjima.
Naravno meni je drago što se je u Istri zborilo po političkoj liniji i što se razvija, meni je drago i drugih krajeva, meni je drago što se Zagreb razvija, međutim ovaj dole kraj izumire. Imamo nacionalnu katastrofu.
Mi moramo uključiti ovdje, dosta je obećanja ministra prometa, imat ćete brze ceste vas i prethodnika, imat ćete doslovno spojene autoputeve. Politički su se gradili čak i autocesta, određenim sredinama gdje su jaki bili politički ne strateški mijenjale su se stvari. Ovo je moj vapaj.
Čak u sportu, pa ta djeca ne mogu se baviti sportom, nemaju mogućnosti jer su se gradile nekakve dvorane koje će država plaćati godinama, koje je šteta stoljeća za sport, razvoj sporta. Mladi iseljavaju nemaju dječje vrtiće.
Jedino što nam je ostalo gdje dolazite to je moja Sinjska alka, sve političke elite gdje obećavaju pred izbore i to nije dovoljno. Ostaje nam jedino Hajduk, a i u sportu zakon ne ispoštivaju, ali Hajduk će živjeti vječno, a ovo morate ispuniti zbog tih područja i ovo je vapaj toga naroda, ne moj, nego toga naroda. I ovo govorim sada s pozicije većine da budemo vjerodostojni ti krajevi moraju opstati.
Hvala.
PDF