Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jovanović, Željko, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Očito ste zadovoljili uvaženu zastupnici sa svojim odgovorom.
I slijedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik
Željko Jovanović.
Izvolite.

Jovanović, Željko (SDP)

Hvala gospodine potpredsjedniče.
Pozdrav cijeloj Vladi na čelu sa premijerom.
Gospodine Plenković, zadnjih dana vidimo da protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete svakog tjedna optužnica jedna. Eto USKOK ga je nedavno potvrdi optužnicu kojom ga tereti da je sa svojom ekipom iz Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta izvukao, pa onda HDZ-u, sebi i svojim pajdašima podijelio 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura namijenjenih za održavanje i izgradnju cesta u Hrvatskoj.
O tome sam kao zastupnik u ovoj sabornici govorio u više navrata, ukazivao na dvostruko farbanje tunela zbog kojih je kilometar autoceste u izgradnji narastao u enormnom iznosu. O tome sam postavljao pitanje i vašim prethodnicima, premijerima Sanaderu, Kosor, Karamarku kao i samom Kalmeti ali nikada nisam dobio niti jedan konkretna odgovor.
Gospodine Plenković, jako su teške te optužbe. Zbog tih optužbi u državi visoke političke kulture svaki optuženi odmah bi morao otići sa svih svojih političkih dužnosti. Obzirom gospodine Plenkoviću da je vaš slogan „Vjerodostojno“, da pokazujete želju da učinite odmak i od Sanadera, i od Karamarka i od FIMI MEDIA-e, i od tadašnje HDZ-a koji je da nas sve podsjetim i dalje na optuženičkoj klupi za pljačku državnog proračuna. Pitam se da li ste pozvali vašeg visoko pozicioniranog člana HDZ-a i zatražili od njega da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Grada Zadra i šefa županijskog HDZ-a. I da li ste imali priliku pogledati producentsko remek djela producenta Božidara Kalmete, prometna renesansa Hrvatske koje je nagrađeno optužnicom USKOK-a za izvlačenje novaca iz FIMI MEDIA-e a vjerojatno će biti nominirano i za Oskara za korupciju.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će predsjednik Vlade uvaženi Andrej Plenković.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo kolega Jovanović.
Samo ću se kratko referirati na zadnju rečenicu uvaženog kolege Matića koji je rekao da smo pobratimi i rekao je mašala. Da niste to rekli ne bih reagirao, ali ću reagirati.
Vi se sjećate da ste u vrijeme kada je po nalogu srpskog tužiteljstva u BIH uhićen Tihomir Purda kao SDP bili u istoj obitelji u kojoj je i Tadićeva demokratska stranka. A tada ste vi bili koliko se ja sjećam savjetnik predsjednika Josipovića pa onda možete reći da imate i vi svoje pobratime u tom kontekstu.
Mi imamo najveću europsku političku obitelj i status SNS-a pridruženi član i to sam rekao i stojim iza stava kojeg smo imali u smislu suzdržanosti jer mislim da je on politički pragmatična i ispravan za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije u budućnosti. I stoga je isključivo on takav.
Kada je riječ o ovom drugom pitanju i gospodinu Božidaru Kalmeti on kako što znate nije niti zastupnik u Hrvatskom saboru, nije niti član predsjedništva HDZ-a on je gradonačelnik Zadra izabran prije 3,5 godine i čelnik je županijskog odbora. HDZ je stranka koja funkcionira na načelu supsidijarnosti. Ja očekujem da u ovim novim okolnostima i nakon ponedjeljka i ove prije nekoliko dana kada je potvrđena optužnica prvo o toj temi raspravi županijski odbor, nakon toga će županijski odbor izvijestiti predsjedništvo HDZ-a a mi ćemo tu redovitu sjednicu održati početkom prosinca i onda ćemo vidjeti na koji način donositi odluke.
Ono što se razabire a evo vidite i iz medijskih napisa danas da nije izgledno da gospodin Kalmeta bude ponovno kandidat na izborima koji će biti u svibnju 2017. godine.
I u konačnici želim reći da u hrvatskom pravnom sustavu postoji presumpcija nevinosti, bilo je i drugih slučajeva u prošlosti kada je rađen veliki pritisak na dužnosnike, a kada je završio pravni proces neki od njih su završili oslobađajućim presudama. Nikoga unaprijed ne želim stigmatizirati niti ga dovoditi u položaj koji bi bio nepovoljan u odnosu na ono na što mu se u ovom trenutku tereti.
Prema tome, stav je jasan i principijelan. Županijski odbor, nakon toga predsjedništvo i u konačnici i razgovor sa gospodinom Kalmetom.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Željko Jovanović.

Jovanović, Željko (SDP)

Pa uvaženi gospodine Plenković nisam zadovoljan sa vašim odgovorom jer iz njega ne proističe da li Kalmeta ima vašu podršku da i dalje vodi županijsku organizaciju HDZ-a, da se kandidira za gradonačelnika Zadra. A ja vas moram podsjetiti da on nije jedini primjer, dakle kod vas nije jedna lasta koja čini proljeće. Ovih dana podignuta je optužnica i protiv načelnika općine Lopar gospodina Alena Andreškića. Prema tome, to je modus ponašanja koji očito traje.
A pitao bi vas gospodine Plenković vi koji predstavljate novo lice HDZ-a kako to da za vas i vaš novi HDZ institut presumpcije nevinosti koji se spremno primjenjuje kako kažete na gospodina Kalmetu a kojeg USKOK istražuje već 3 godine nije vrijedio za vašeg prethodnika Tomislava Karamarka. Da se tako razmišljalo u njegovom slučaju vi danas ne bi bili predsjednik HDZ-a. Dakle dvostruki kriteriji.
Ja ću vas podsjetiti što je vaš sada omraženi prethodnik rekao za gospodina Kalmetu, citirat ću, poručio je da će gospodin Kalmeta morati podnijeti ostavku na sve dužnosti u HDZ-u, na sve političke funkcije ako USKOK protiv njega podigne optužnicu.
Citiram: „Ja nikada ne presuđujem“ kaže Tomislav Karamarko „prije nego sudovi donesu pravorijek“. No, ako se protiv Kalmete podigne optužnica od Kalmete se očekuje da podnese ostavku na sve političke funkcije i funkcije u stranci.
Tako je govorilo staro lice HDZ-a Karamarko, a vi kao novo lice HDZ-a pokazujete zapravo, a imamo primjer sad i Andreškića da priča o novom licu HDZ-a je samo još jedna bajka koja za naivne građane pokazuje da zaista u Hrvatskoj imamo hrvatski primjer Orvelove životinjske farme. Svi su jednaki, ali HDZ-ovci su malo jednakiji što vidimo i po ukidanju poreznog USKOK-a kojim se zahvaljujete donatorima HDZ-a i vraćate osmjeh na lice razno raznim gazdama Hrvatske.
PDF