Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Matić, Predrag Fred, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Predrag Matić.
Izvolite.

Matić, Predrag Fred (SDP)

Hvala lijepa gospodine potpredsjedniče.
Svoje pitanje upućujem predsjedniku Vlade gospodinu Andreju Plenkoviću.
Jedna stara mudrost kaže da u životu možemo birati sve ili gotovo sve, međutim članove obitelji ne možemo birati i za sve postoje pravila ali i izuzeci pa tako i u ovom slučaju.
Naime, moramo se vratiti u prošli tjedan koji je bio jako važan za Hrvatsku, za Vukovar, a kako se vidilo jako je bio važan i za HDZ. Dakle bili ste prošli tjedan u Vukovaru, održali ste sjednicu Vlade, bilo je vrlo pohvalno, dali ste i neka obećanja za koja vjerujem da će se i ostvariti i onda ste 18. prošetali kroz Vukovar. Sve je bilo uredu, obećali ste zaštitu branitelja, grad posebnog pijeteta što bi se narodski reklo, pustili ste suzu za Vukovar i to pozdravljam.
Međutim ono što je ostalo nezabilježeno prošloga tjedana je da ste dva dana prije te sjednice Vlade, kako vi to volite reći ili kako se izražavate, u veliku obitelj pučana primili i stranku koja je sljednica i pravna nasljednica Šešeljeve Radikalne stranke, dakle Srpsku narodnu stranku koju predvode upravo nekada prije Šešelj vukovarski krvnik, Tomo Nikolić čovjek čija je uloga u Antinu, a to je nedaleko od Vukovara ipak u Hrvatskoj još i dalje nezabilježena i neriješena, zatim dragovoljac dobrovoljac srpski Vučić i vojvoda po riječima gospodina Šešelja, dakle čovjek koji je dao neke izjave i u Glini opet u Hrvatskoj, a da ne govorim one riječi koje je izrekao u Sarajevu vezano za Bošnjake i onaj omjer 1:100.
Dakle, moje pitanje gospodine predsjedniče, koji je pravi HDZ? Da niste to vi u pitanju da je neko kako kaže jedan bivši ministar, da je netko u pitanju od vaših predstavnika ja ovo pitanje ne bih ni postavio, ali evo pitat ću vas jer me jako zanima taj odgovor?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi predsjednik Vlade gospodin Plenković.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Cijenjeni kolega Matić, zahvaljujem na pitanju. Najprije ću se osvrnuti na prvu minutu vašeg izlaganja koja se odnosila na sjednicu Vlade u Vukovaru i na odluku o osnivanju povjerenstva da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta. Mislim da ste i vi kao hrvatski branitelj suglasni sa tom inicijativom, mislim da moramo Vukovaru pristupati posebno obzirno s obzirom na razmjere razaranja, na broj poginulih, na broj stradalih na još uvijek ogroman broj nestalih ljudi. I činjenica da ova Vlada 25 godina nakon okupacije Vukovara tome pristupa na način da ide i cjelovito i financijski i zakonski, mislim da je jasna i važna poruka.
To govorim i zbog digniteta Domovinskog rata i zbog hrvatskih branitelja, poginulih, nestalih, stradalih njihovih obitelji svih onih koji su zauvijek obilježeni ratnom agresijom na Hrvatsku.
Činjenica da je sada vrijeme 2016. godine da je Europska pučka stranka najveća politička snaga u Europi, da je Srpska napredna stranka na čijem je čelu sadašnji predsjednik Vlade Aleksandar Vučić od 2013. podnijela zahtjev za dobivanje statusa u okviru EPP-a govorim namjerno statusa i da se o tome odlučivalo proteklih nekoliko godina u jednom vrlo detaljnom, precizno definiranom procesu u okviru kojeg su posebna izaslanstva Europske pučke stranke odlazila u Beograd, razgovarala sa SNS-om, temeljito analizirala njihov program, njihov statut, njihovo djelovanje i njihove ciljeve, dio tog izaslanstva bio je i međunarodni tajnik HDZ-a kolega Kovač.
Stav HDZ-a o pridruženom članstvu SNS-a u okviru EPP-a je vrlo jasan. Mi smo bili suzdržani i u 5. mjesecu kada je donesena odluka na razini radne skupine koja se bavi primanjima novih ili članova ili pridruženih članova, a to smo ponovili i na sjednici političke skupštine Europske pučke stranke 15. studenog.
Bili smo jedina politička snaga cijele Europske pučke stranke koja je imala takav stav i njega smo jasno artikulirali. To je učinila naša zastupnica u Europskom parlamentu gospođa Dubravka Šuica na temelju naputka mene kao predsjednika stranke, gdje smo rekli da Srbija u procesu pristupanja EU u okviru pregovora, kroz poglavlje 23 mora riješiti niz rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na RH i tu se odnosi i na pitanje nestalih i na pitanje hibridnog zakona o tzv. regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine, zakona koji je preuzeo katalog djela statuta Haškoga suda, ali zakona koji ne postoji nigdje drugdje u komparativnom međunarodnom kaznenom pravu i koji dovodi do pravne nesigurnosti naših državljana, čemu ćemo se mi jasno usprotiviti.
Također smo naznačili da moramo riješiti sva bilateralna pitanja koja se odnose i na granicu i na prava i zaštitu manjina, naravno tu uključuje prije svega prava Hrvata u Srbiji koji nemaju zajamčena fiksna tri zastupnika u Hrvatskom saboru kao što ima to Srpska manjina u Hrvatskoj.
A isto tako ono što smo jasno rekli suzdržani smo zato što status u okviru pregovora o pristupanju, dakle status kandidata slijedi status u okviru Europske pučke stranke. A suzdržani smo i zato što želimo biti Vlada koja će riješiti probleme sa Srbijom, koja će imati dijalog otvoren, jasan, principijelan, čvrsto na crti hrvatskih nacionalnih interesa, ali dijalog kojeg možemo realizirati kvalitetnije sa ovakvim stavom nego da smo bili protiv. Dakle naš je stav bio jasan i principijelan.
Srbija ima dugi put još prema EU, a SNS isto tako dugi put do punopravnog članstva, a Hrvatska će se postaviti principijelno da sva otvorena pitanja u tom procesu riješi.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Predrag Matić.

Matić, Predrag Fred (SDP)

Hvala lijepa gospodine potpredsjedniče.
Gospodine predsjedniče, naravno ja sam zadovoljan sa vašim odgovorom jer niste rekli kao i do sada uvijek, niste rekli ništa što nije točno, odnosno da bi bilo netočno.
Ono što ja želim još jedanput ponoviti ovdje pred Visokim domom, dakle ali nije moje da vas učim ali moram konstatirati, dakle mogli ste biti i protiv, ništa se ne bi promijenilo, SNS bi svejedno bio primljen u pučku stranku, međutim vi ste u rujnu uspjeli isposlovati onu odgodu toga prijema jer pretpostavljam da bi vas više koštalo na izborima nego nas šaka jada što je koštala.
Međutim evo za kraj, možda to niste rekli nekim našim uvaženim kolegama poput Đakića, Culeja, Brkića evo Medved, pa čak evo i general Krstičević, oni su od neki dan pobratimi sa Šešeljem, Vučićem i Nikolićem i na to samo mogu reći mašala.
PDF