Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Anušić, Ivan, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Miletiću.
Zastupnik Ivan Anušić javio se za pitanje.

Anušić, Ivan (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovane kolegice i kolege, poštovani predsjedniče Sabora, poštovani ministrice i ministri i naravno poštovani predsjedniče hrvatske Vlade.
Moje pitanje je upućeno upravo vama i želim vam uputiti koje zanima cijelu Slavoniju i tiče se Projekta Slavonije, Slavonije i Baranje, zapadnog Srijema, Podravine, a to je kako će porezni zakon, tj. porezna reforma koju je ministar Marić predstavio u ovom Visokom domu konkretno utjecati na funkcioniranje Slavonije kojim će točno segmentima pomoći Slavoniji i Baranji, zapadnom Srijemu, Podravini i cijeloj Istočnoj Hrvatskoj?

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Anušiću.
Odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Anušić.
Evo već smo detaljno razgovarali o Projektu Slavonija u nekoliko pitanje tijekom jutrošnje rasprave, a to je bio i važan dio vaših rasprava tijekom prvog čitanja ukupnih poreznih zakona.
Dakle, mi smo i u kampanji rekli da želimo stimulirati hrvatske poljoprivrednike i stoga je stopa PDV-a od 13% i na sadnice, i na sjemenje, i na gnojivo, na pesticide i na druge agrokemijske proizvode, te hranu za životinje koja je također vrlo bitna.
Smanjeni su i doprinosi koji obavljaju, znači poljoprivrednici, osobito oni koji se bave i šumarstvom. U tom pogledu i umirovljenici koji obavljaju samostalnu djelatnost od poljoprivrede i šumarstva i po toj osnovi plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu ne plaćaju doprinose po toj osnovi.
Slične su beneficije i u porezu na dohodak i u porezu na dobit. I tu je upravo ovaj argument koji smo naglašavali da je ova reforma cjelovita, da je gledana kako da Vlada svojim mjerama stimulira pojedine grane za koje vidimo da postoji veliki potencijal.
Znamo da je upravo u poljoprivredi nestao ogroman broj radnih mjesta od 2011. i to je ono područje u kojem vidimo u sljedećim godinama u mandatu ove Vlade sa onim ciljem da ostvarimo 68%-tnu zaposlenost u RH prostora za otvaranje novih radnih mjesta. A upravo ove porezne olakšice koje sam sada spomenuo idu u tom smjeru.
I zato vjerujem da će kroz projekt Slavonije koji ima svoje segmente i regionalnog razvoja, ruralnog razvoja, povećanja prometne infrastrukture, demografske politike, konkretne potpore poljoprivrednicima u smislu troškova i naravno uz sve ono što ide kao poticaj, kao subvencije bilo iz državnog proračuna, bilo iz ovog faznog uključivanja u zajedničku poljoprivrednu politiku EU stvoriti paket koji će omogućiti da naši ljudi u Slavoniji žive kvalitetnije nego što je to slučaj danas.
Zato vam zahvaljujem na interesu i vama kao zastupniku iz Osječko-baranjske županije da snažno artikulirate i zagovarate interese kraja iz kojeg dolazite a koji je još jednom ponavljam prioritet svih ministara u ovoj Vladi.
Hvala vam lijepo.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem predsjedniku Vlade.
Zastupnik Anušić.

Anušić, Ivan (HDZ)

Hvala predsjedniče.
Zadovoljan sam naravno odgovorom i želim reći da u ovom kratkom vremenu u ovih mjesec dana, nešto više od mjesec dana koliko Vlada funkcionira napokon vidimo i konkretne poteze koji se tiču ne samo Slavonije nego cijele Hrvatske.
Drago mi je da svi razumijemo i da je došla svijest i da su se potezi počeli konkretni povlačiti jer Slavonija je bitna da se obnovi i gospodarski i demografski ne samo zbog same Slavonije nego zbog sigurnosti sigurnosnog aspekta cijele Hrvatske, ugroze naše koje u ovih mjesec, mjesec i pol dana smo svjedoci.
Hvala vam lijepo.
PDF