Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Burić, Majda, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala.
Sljedeća zastupnica koja se javila za pitanje je zastupnica Majda Burić.

Burić, Majda (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, gospodine Plenkoviću, poštovani ministrice i ministri, poštovane kolegice i kolege.
Svoje pitanje upućujem gospodinu Tolušiću, ministru poljoprivrede, a vezano je uz Gorski kotar odakle i sama dolazim.
Sjetimo se da je u mandatu SDP-ove vlade 2014. godine Gorskom kotaru zakonskim izmjenama oduzeto 28 milijuna kuna čime je znatno otežan život i rada, a napredak tog kraja gotovo onemogućen. Osim toga Gorski kotar u posljednje tri godine pogađaju dvije elementarne nepogode, prva 2014. godine u vidu ledene kiše odnosno ledoloma koji je napravio štetu od dvije milijarde kuna. Nakon toga struka, mislim na šumarsku struku vezano uz Šumarski fakultet i institut, kontinuirano upozoravaju na mogućnost da će nakon prirodne katastrofe uslijediti ekološka katastrofa što se i dogodilo prenamnožavanjem smrekovog potkornjaka koji čini štetu između 50 i 70 milijuna kuna, zbog čega je i u 10. mjesecu ove godine proglašena elementarna nepogoda.
Postavlja se pitanje što u toj priči čini Hrvatske šume koje trebaju gospodariti javnim dobrom? Umjesto da je uprava Hrvatskih šuma na čelu sa gospodinom Pavelićem, zaštitila goranske šume, oni dijele oko tisuću i sto otkaza kako bi povećala dobit te tvrtke, te osigurali višemilijunske bonuse, te na taj način zaštitili isključivo vlastiti džep, a ne goranske i hrvatske šume.
Stoga postavljam pitanje vama gospodine ministre i kao ministru, ali i kao skupštini Hrvatskih šuma, što mislite o razini funkcionalnosti Hrvatskih šuma, vezanoj uz gospodarenje goranskim šumama, te što ćete napraviti da se takvo nešto više nikada ne dogodi i što vi kao ministar radite vezano uz sanaciju potkornjaka u Gorskom kotaru.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem zastupnici Burić, odgovor ministar Tolušić.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala uvaženoj zastupnici na postavljenom pitanju.
Kada govorimo o upravi Hrvatskih šuma kao što znate, postigli smo sporazum sa upravom Hrvatskih šuma i ona je prošli tjedan podnijela, stavila svoje mandate na raspolaganje, odnosno teče im otkazni rok od 3 mjeseca, naravno bez isplate bonusa i svih oni stvari koje su imali u ugovoru iako ti ugovori govore više o onome tko ih je sklapa i tko ih je predlagao a to je bivši ministar poljoprivrede nego li o samoj upravi.
Za mene je to nemoralno, vjerojatno i nezakonito ali to će utvrđivati neke druge službe i to je nešto što ja definitivno neću potpisati.
Danas Hrvatske šume jesu trgovačko društvo, ganjaju profit, mogu razumjeti u jednom segmentu ali ako taj profit ide na uštrb razvoja šuma u Gorskom kotaru, u Slavoniji ili nekom drugom dijelu Hrvatske onda to definitivno nije dobro a pogotovo kada znamo da je količina dobiti direktno vezano sa bonusom koji treba dobiti uprava Hrvatskih šuma. Ne treba biti tu prepametan da znamo zbrojiti dva i dva i o čemu se tu radi.
S financijske strane Hrvatske šume dobro posluju kažem sa ove druge kada govorimo o održavanju šuma, o samom načinu upravljanja, dalo bi se o svemu tome razgovarati.
Evo ja očekujem da ćemo uskoro imati javni natječaj za novu upravu Hrvatskih šuma, da ćemo izabrati novu upravu i da će se ta nova uprava nadam se odgovornije ponašati zapravo i prema onim krajevima odakle zapravo velika većina drvne mase Gorski kotar, Slavonija, zapravo u istinu i dolazi.
Kada govorimo o potkornjaku, on je zapravo pokazatelj dobrog ili lošeg upravljanja, kako god to nazvali, znali smo što će se dogoditi nakon ovih ledenih kiša i elementarnih nepogoda koje su zadesile, evo došao je i potkornjak na svoje, presporo smo reagirali u svemu tome. Evo tek smo prije 2 tjedna a mogli smo donijeti i prije 2 godine uredbu gdje rješavamo problem i privatnih šuma za koje ne znamo vlasnike. Do sada smo, čistili šume samo koje su u državnom vlasništvu i eventualno dio privatnih i onda očistimo kilometar šuma koje su u državnom vlasništvu, drugi kilometar ne očistimo i tamo potkornjak i dalje obitava.
Prema tome i to sad rješavamo evo i nadam se da će taj dio biti, naredba koju smo donijeli da će omogućiti Hrvatskim šumama ako zaposli sjekača, ako angažiraju radnu snagu koju trebaju da će omogućiti da se ovaj segment kada govorimo o problemu potkornjaka, nadam se uspješno riješiti.
Inače svi akti koje donosi sadašnja uprava Hrvatskih šuma podliježu kontroli skupštine. Prema tome, vjerujem da u ova iduća tri mjeseca ili manje ako se nova uprava imenuje i prije, neće doći do nekakvih većih problema kada govorimo o samom funkcioniranju Hrvatskih šuma.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem ministru Tolušiću, odgovor zastupnica Burić.

Burić, Majda (HDZ)

Zahvaljujem na odgovoru, zadovoljna sam odgovorom. I evo jedino mogu konstatirati da vjerujem zaista u aktivnu politiku prema Gorskom kotaru, općenito prema regionalnom razvoju koji će dovesti do poticajnih uvjeta za život i rad, tako da puna podrška gospodinu ministru Tolušiću i Vladi RH.
Hvala.
PDF