Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Križanić, Josip, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem zastupnik Bobanu.
Zastupnik Josip Križanić također se javio za pitanje.
Izvolite.

Križanić, Josip (HDZ)

Poštovani predsjedniče, kolegice i kolege pitanje postavljam ministru Tolušiću.
Poštovani, vezano uz aktualnu situaciju preplavljenosti hrvatskog tržišta jeftinim uvoznim proizvodima dokazano upitne loše kvalitete postavljam vam pitanje Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zatražio je od bivšeg ministra Romića hitno donošenje Zakona o poštenoj hrvatskoj praksi pa vas pitam u kojoj je fazi izrada zakona i zašto on još nije donesen?
Naime, trgovački lanci stranih vlasnika i dalje bez kontrole uvoze enormne količine hrane, prodaja po … cijenama o čemu sam u ovom Saboru govorio već godinu dana. Vinari su očajni, 3 litre 15 kuna, uključena ambalaža, PDV, transport i trgovačka marža. Uvozimo predlanjski grah, češnjak iz Kine, sve vrste voća bez okusa i mirisa. To je šteta samo materijalna jer su prevareni potrošači zbog loše kvalitete. Od namirnica pak animalnog podrijetla uvoze se mjesecima stara jaja, godinama staro meso bez deklaracije, datuma prvog smrzavanja ili jučer slušam reklamu posebna salama 4,99 pola kile.
Tu je zbog starosti ne samo loša kvaliteta, već i enormno ugrožena sigurnost hrane pri čemu mislim na zdravstvenu ispravnost. Stoga se u zakon mora ugraditi i članak o zabrani reklamiranja osnovnih životnih potrepština kao što su mesom, mlijeko, jaja, kruh ili povrće jer najsiromašniji slojevi ljudi kupuju upravo takve akcijske artikle ne razmišljajući o posljedicama.
Bojim se i pomisliti da li su ravnatelji naših vrtića zbog pritiska na ekonomsku cijenu vrtića kupovali ovakvu salamu na akciji vjerujući da je ona jestiva.
Hvala.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem zastupniku Križaniću.
Odgovor ministar Tolušić.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Evo hvala. Prije svega lijep pozdrav predsjedniku Sabora, našem premijeru, kolegama i kolegicama ministrima i ministricama, naravno i svim uvaženim saborskim zastupnicima.
Pa evo ja bih na početku rekao kad govorimo o službenim kontrolama u domaćoj proizvodnji, znači one postoje apsolutno od prvog dana od početka na farmama kad govorimo o mesu, u sustavu klaonica, distribucije i svega onoga i one su po meni vrlo rigorozne odnosno vrlo kvalitetne.
Kad govorimo o uvozu prehrambenih artikala iz trećih zemalja, znači van granica EU imamo na svakom graničnom prijelazu naše veterinarske inspekcije koje pregledavaju također te proizvode. Da li možemo tu biti još rigorozniji odnosno uvesti dodatne kontrole po nekim parametrima vjerojatno možemo i to ćemo raditi u budućnosti. Ali znači nema robe koja je van zemalja EU i koja uđe na hrvatsko tržište da nije veterinarski pregledana ili sanitarno ako govorimo o onom djelu za koji je nadležna sanitarna inspekcija.
Kad govorimo o robama koje dolaze sa područja EU to se ne smatra uvozom, to je trgovina između zemalja članica i tu Ministarstvo poljoprivrede sa veterinarskom inspekcijom radi znači analizu, ajmo reći nasumičnu po objektima koji takvu robu pribavljaju.
Naši trgovački lanci ili distributeri također moraju po zakonu raditi i samokontrolu. Neki ju rade odlično, neki po meni manje kvalitetno, to također sada reguliramo. I ono što danas imamo situaciju znači malte ne svakodnevnu pojavu u javnosti problema sa zdravstvenom ispravnošću hrane, to je zapravo rad veterinarskih inspekcija na terenu. I ono što smo promijenili i što ćemo definitivno u budućnosti raditi i dalje tako da analize koje utvrdimo i stvari koje utvrdimo da su neispravne, pogotovo kada govorimo o zdravstvenoj neispravnosti hrane, javno objavljujemo.
Smatram da je to dužnost i ministarstva, da to moraju znati hrvatski građani, da to moraju zanati saborski zastupnici i da moramo na tržištu imati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu.
Da li na ovaj način sprečavamo uvoz? Apsolutno ne, ali želimo postići da na tržištu imamo jednako kvalitetnu Hrvatsku i jednako kvalitetnu uvoznu hranu.
Danas imamo realno vrlo nesređenu situaciju na tržištu, puno robe koja definitivno one kvalitete, a očito i zdravstvene ispravnosti koje treba biti i to je nešto što će Ministarstvo poljoprivrede riješiti sviđalo se to nekome ili ne. Prema tome, to su stvari za koje smo mi ovdje i ja i moji suradnici, a vjerujem i cijeli Hrvatski sabor i za to se moramo boriti i za to ćemo se izboriti.
Kada govorimo o Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi ja se zahvaljujem mom prethodniku ministru Romiću koji je započeo izradu zakona. Ja sam siguran da će zakon biti u saborskoj proceduri do kraja ove godine, tako da nema razloga da ne uđe u proceduru i da se na ovom časnom Domu i ne izglasa i da na taj način pomognemo svima onima koji su u lancu, proizvođači, otkupljivači, prerađivači i sami trgovci zapravo poštenu i kvalitetnu regulaciju tržišta, od nesređenog stanja na tržištu zapravo polazi dobar dio problema i u sektoru poljoprivrede.
Kada govorimo o sektoru vina, imamo također veliki uvoz iz trećih zemalja. Novi pravilnik o kontroli vina će stupiti na snagu nadam se idući tjedan, napravili smo ga, koji će, naravno ne i spriječiti uvoz iz trećih zemalja, ali povećati kontrole da znamo što i u tom segmentu uvozimo.
Za sve ove ostale stvari koje ste naveli, slažem se, evo dajte nam još malo vremena. 25 radnih dana i ne možemo sve stvari riješiti, ali stvarno smatram da je zdravstva ispravnost hrane iznimno bitna i da hrvatski građani i hrvatska javnost mora znati što kupuje i od kupuje i da li je to kvalitetno stvari koje kupujemo i koje jedemo.
Hvala.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem ministru Tolušiću.
Odgovor, zastupnik Križanić.

Križanić, Josip (HDZ)

Zadovoljan sam odgovorom i poznavajući vas siguran sam da će taj zakon biti na klupama do kraja ove godine.
Međutim, kao što reče moj prijatelj Boban, nije važno da li sam ja zadovoljan, važno je kakav će taj zakon, kakve će on efekte imati za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo.
Naravno da je puno važnije da vinogradari sjeverozapadne Hrvatske koji su opustošeni proljetnim mrazom, a i sve većom pošasti fitoplazme koja se pojavljuje u vinogradima, neće više strepiti od nelojalne konkurencije uvoznih vina iz Crne Gore i Makedonije, nazovimo vina, u rinfuzi bez markica po pet kuna sa troškovima, s PDV-om koliko kod nas košta grožđe. Raznorazni šverceri jedva su dočekali situaciju mraza i u voćnjacima koji je napravio velike štete također u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i sada nam dolazi voće bez okusa i mirisa koje ćemo zateći na našim tržnicama.
O sustavom i kontinuiranom uništavanju hrvatskog stočarstva od strane uvozničkog lobija neću niti govoriti. O tome sam govorio već puno puta. Na naše police dolazi od isto stranog proizvođača primjerice mlijeko po pet kuna u isti trgovački lanac, istog vlasnika, iste marke mlijeka. Kod nas je dvije i pol kune, vani je pet kuna nabavna cijena je tri, pa vas ja pitam da li se ta tekućina može nazvati mlijekom?
Ovaj će zakon sigurno dati odgovor i na reklamu ove posebne salame od pola kile 4,99 gdje bi inspektor već po definiciji trebali takav uzorak izuzeti i automatizmom izuzeti uzorak i odraditi pretrage.
Jako bi me zanimalo vidjeti nalaze, ne samo nutricionističke nego i kvalitativne, već je upitna tu i higijenska i zdravstvena ispravnost takve namirnice. I vjerujte kolegice i kolege da je u vrijeme ove krize takve namirnice su ulazile u Hrvatsku i ugrađivale se u ove jeftine proizvode.
PDF