Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Grmoja, Nikola, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Pupovcu.
Sljedeći zastupnik Nikola Grmoja.

Grmoja, Nikola (MOST)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora.
Poštovani ministre Dobrović, molio bih vas da malo pojasnite stanje i aktualnu problematiku vezanu uz poticanje obnovljivih izvora energije u RH.
Evo molio bih odgovor.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem.

Dobrović, Slaven (MOST)

Hvala lijepo.
Pozdravljam predsjednika Sabora, hvala na pitanju saborskom zastupniku Grmoji, srdačno vas sve pozdravljam.
Dakle prva stvar koju vrijedi reći da je povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom sustavu RH potrebno i poželjno. Dakle i praktički mi smo se obvezali, imamo postojeće obveze, imamo i one koje upravo i ratificiramo, dakle sa ciljem smanjenja ovisnosti o posebnim gorivima.
Međutim problem koji mi ovdje imamo je vezan uz način na koji je regulirano pitanje integracije obnovljivih izvora energije jer kao što svi vjerojatno znate postoje povlašteni ugovori, odnosno ugovori sa proizvođačima obnovljivih izvora energije koji po povlaštenim cijenama prodaju proizvedenu energiju u energetski sustav, dakle preko našeg operatera HROTE-a.
Problem je što se dakle isplaćuje relativno visoka, ovisno o tome, o datumu sklapanja ugovora, visoki iznos dakle za tu električnu energiju. Ta se sredstva namiruju iz dva izvora, jedno je dakle naknada za obnovljive izvore energije a drugo je prodaja, dakle te energije našim opskrbljivačima.
Ono što se sada dešava, posebno ove godine a i sljedeće će to još ekspandirati je neravnoteža budući da je broj dospjelih ugovora, odnosno količina proizvedene energije u jednom velikom porastu. Posebni je problem izmjena i dopuna Zakona o tržištu električne energije iz rujna 2015. kada je bez prethodne valjane analize, budući da mi znamo karakter obnovljivih izvora energije je takav da energetski sustav mora biti prilagodljiv za takve udare, to se može postići, međutim za to su potrebne određene preinake.
Dakle nije bilo prethodne analize, niti analize utjecaja ekonomskih na naše potrošače. Tako da su stvorene neobično velike nove obveze. Dakle mi smo sada suočeni sa velikom neravnotežom za koju moramo naći rješenja. Ministarstvo intenzivno na tome radi. Dakle mi ćemo predložiti jedno prijelazno razdoblje i svi dionici sustava će se praktički morati prilagoditi tome sve s ciljem da bismo omogućili ispunjenje dakle tih ugovora, odnosno ugovornih obveza koje imamo a isto tako da bi udar, dakle na naše potrošače bio to manji.
Pri tome ćemo se koristiti svim mogućim dakle mehanizmima, raditi ćemo i na razvoju dakle burze, dakle električne energije za koju mislimo da se može bitno ojačati i dakle i to može biti jedan segment. Naravno svakako je u ovaj problem uključena i analiza svih tih ugovora budući da postoje prilično čvrste indicije da je ovdje bilo i pogodovanja.
Evo, hvala lijepo.
PDF