Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 3

PDF

4

  • Izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva
17.09.2020.
NASTAVAK NAKON STANKE U 18,00 SATI.

Nastavit ćemo sa današnjom sjednicom. Ovaj i sad ćemo raspravljati o Izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva pa molim predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva, g. Roberta Jankovicsa da podnese Izvješće. Izvolite.
Potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora razmotrilo je na 4. sjednici održanoj 17. rujna 2020. g. zahtjev Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. predsjedniku HS-a za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka i davanje odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Vinka Grgića, zastupnika u HS-u zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 293. st. 1. Kaznenog zakona. Vinko Grgić zastupnik je 10. saziva HS-a te na temelju čl. 76 Ustava RH i čl. 23. Poslovnika HS-a ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke HS-a ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti kazneni postupak.
Nakon provedene rasprave Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika HS-a predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke:
Daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Vinka Grgića, zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 293. st. 1. Kaznenog zakona.
Također, nakon provedene rasprave, Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika HS-a predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke:
Daje se odobrenje za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Vinka Grgića, zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 293. st. 1. Kaznenog zakona.
Obrazloženje: Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je dati odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora kao i za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika u HS-u Vinka Grgića po zahtjevu DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela kako bi moglo nesmetano obavljati svoju dužnost koja mu je temeljen Ustava RH dana u nadležnost. Dakle, to je odluka 1.
2. Mandatno-imunitetno povjerenstvo HS-a razmotrilo je na 4. sjednici održanoj 17. rujna 2020. g. zahtjev Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. predsjedniku Hrvatskoga sabora za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka i davanje odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Dražena Barišića, zastupnika u HS-u zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 1. u vezi s čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona. Dražen Barišić zastupnik je 10. saziva HS-a te na temelju čl. 76 Ustava RH i čl. 23. Poslovnika HS-a ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke HS-a ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti kazneni postupak.
Nakon provedene rasprave Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika Hrvatske predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke:
Daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Dražena Barišića, zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 1. u vezi s čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona.
Također, nakon provedene rasprave, Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika HS-a predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke:
Daje se odobrenje za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Dražena Barišića, zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. Kp-Us-271/2020 od 17. rujna 2020. g. upućen putem DORH-a aktom br. Kr-Doo-1044/2020 od 17. rujna 2020. g. zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 st. 1. u vezi s čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona.
Obrazloženje: Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je dati odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora kao i za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika u HS-u Dražena Barišića po zahtjevu DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela kako bi moglo nesmetano obavljati svoju dužnost koja mu je temeljen Ustava RH dana u nadležnost.
3. Mandatno-imunitetno povjerenstvo HS-a razmotrilo je na 4. sjednici održanoj 17. rujna 2020. g. zahtjev Županijskog suda u Slavonskom Brodu, upućen predsjedniku HS-a za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv Darka Puljašića, zastupnika u HS-u zbog kaznenog djela krivotvorenja poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a te kaznenog djela protiv gospodarstva subvencijske prijevare opisane u čl. 257. st. 3 u vezi s čl. 258. st. 1. KZ-a uz primjenu čl. 51. KZ-a povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu br. Ko-Doo-19/2020-1 od 10. siječnja 2020. g. Darko Puljašić, zastupnik je 10. saziva HS-a te na temelju čl. 76 Ustava RH i čl. 23. Poslovnika HS-a ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke HS-a ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti kazneni postupak.
Nakon provedene rasprave Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika HS-a predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke:
Daje se odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv Darka Puljašića, zastupnika u HS-u zbog kaznenog djela krivotvorenja poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a te kaznenog djela protiv gospodarstva subvencijske prijevare opisane u čl. 258. st. 3 u vezi s čl. 258. st. 1. KZ-a uz primjenu čl. 51. povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu br. Ko-Doo-19/2020-1 od 10. siječnja 2020. g.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je dati odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv zastupnika u HS-u Darka Puljašića, po zahtjevu Županijskog suda Slavonskom Brodu kako bi nadležno tijelo moglo nesmetano obavljati svoju dužnost koja mu je temeljem Ustava RH dana u nadležnost.
Hvala lijepo predsjedniče Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Ovaj, imamo prijavljene dvije replike iako je to neuobičajeno na izvješće Povjerenstva, odnosno odbora jer zapravo predsjednik Odbora nema što odgovoriti, odnosno ne može ništa odgovoriti drugo noli ono što je zaključilo povjerenstvo, ali evo, inzistiraju kolege pa će prvi imati repliku, poštovani zastupnik Grmoja.
Hvala poštovani potpredsjedniče.
Je li nešto uobičajeno ili neuobičajeno, nije meritorno. Bitno je samo može li se ili ne može prema Poslovniku može, dakle, imam pravo.
Postavit ću jedno pitanje, znači, MIP-u odnosno gospodinu koji predstavlja MIP, stigao je zahtjev za skidanje imuniteta. Netko bi se trebao pozvati na imunitet, da bi se uopće o tome raspravljalo. Mene zanima jesu li se ovi zastupnici pozvali na imunitet, zanima me je li imate bilo kakva saznanja što je s g. Barišićem, namjerava li on dati ostavku na saborski mandat jer njegovim odlaskom u pritvor vladajuća većina gubi znači dovoljan broj ruku za tu većinu. Jedini mogući način je da g. da ostavku ili da online glasuje iz Remetinca. Pa evo, zanima me odgovor na to pitanje.
Pa evo, ako mogu, MIP ništa od ovog nije zaprimilo sad, što ste vi rekli, dakle jedino što smo zaprimili je zahtjev državnog odvjetništva i kao i svaki put u prethodnim mandatima MIP je po tom zahtjevu postupilo, ne znam što bi drugo rekao.
Repliku je zatražio poštovani zastupnik Bulj.
Evo, hvala lijepa.
Pošto je kolega Grmoja pitao pitanje koje sam ja mislio, ja odustajem od replike. Hvala lijepo.
Hvala lijepa.
Sad ću otvoriti raspravu o ovoj točci, pa će prvi u ime Domovinskog pokreta, Kluba zastupnika Domovinskog pokreta govoriti poštovani zastupnik Davor Dretar, izvolite.
Poštovani g. potpredsjedniče, kolegice i kolege.
Evo na kraju ovog dugog dana došao je baš pravi dramski klimaks ko u pravom akcijskom filmu. Cijeli dan smo ovdje pričali o korupciji i kroz Zakon o koncesijama i evo sad na kraj nas je stvarno dočekao, kako bi se reklo, veliki showdown eto kroz ovaj postupak USKOK-a i državnoga odvjetništva.
Danas smo ovdje da sagledamo sami sebe, da pogledamo duboko u sebe i da pomalo i citiram jednog velikog književnika g. Ephraim Kishona koji je u jednom svom dijelu napisao „ponekad kada se digne pokrov sa te“, kako ju on naziva, „političke žabokrečine, kada običan čovjek zagleda unutra onda tek vidi svu krajnju prljavštinu i sav istinski užas onoga što bi se politikom zvati moglo“. Tako je otprilike govorio Ephraim Kishon, a ja vam moram reći, naravno polazeći od jednog od najosnovnijih pravnih pravila, a to je presumpcija nevinosti, da ne govorim ovdje isključivo o ovom današnjem slučaju odnosno izvješću MIP-a nego općenito o činjenici kada svi mi govorimo sa našim prijateljima, sa našim prijateljicama, sa rodbinom, sa građanima, dolazimo do, često dolazimo do zaključka odnosno oni nam kažu stari moj ili stara moja ovo se više ne da gledati. Neki ljudi kažu čak gadi mi se.
Uspjeli smo ljudima u potpunosti uništiti povjerenje u institucije hrvatske države, u nas koji smo ovdje da budemo čestiti, da budemo iskreni. HS postoji toliko stoljeća i toliko su se puta i na ovom mjestu i na ostalim mjestima gdje su se održavale sjednice hrvatskoga parlamenta pošteni i časni ljudi govorili o tome kako, na koji način ovu zemlju učiniti boljim mjestom za život svih onih koji u njoj žive.
Nažalost, i prije više stotina godina, bilo je onih koji su zloupotrebili dano povjerenje od strane hrvatskoga naroda, ali u zadnjih 30-tak godina otkako smo svi zajedno stvorili hrvatsku državu, a mnogi i poginuli za nju, ovo što se događa je nešto najgore što se može dogoditi.
Spomenuo sam već jednom, mnogi mladi, pa i oni sredovječni nisu otišli u inozemstvo isključivo zato da bi povećali svoja materijalna primanja. Ljudi su pobjegli jer ne osjećaju sigurnost, nemaju povjerenje u institucije ove države, a za to nije odgovoran nitko drugi nego mi, mi i zato ćemo mi, kad kažem mi mislim na Domovinski pokret, a apeliram i na sve vas, zastupnike svih stranaka, svih vjera, svih nacionalnosti da se bez prestanka 24 sata dnevno borimo protiv korupcije, protiv klijentalizma, protiv nepotizma.
Ovo što sada čitamo strahovite su optužbe, trgovanje utjecajem, primanje i davanje mita, zlouporaba položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, da ne nabrajam i dalje.
Još jednom naravno polazim od činjenice da ova trojica gospode imaju potpuno pravo tijekom procesa dokazati svoju nevinost i nju trenutno apsolutno nitko ne osporava.
Ovdje govorimo naravno o skidanju imuniteta koji nama saborskim zastupnicima daje za pravo da jedan drugome, kako bi narod rekao, u brk skrešemo što mislimo i naravno da zbog toga ne moramo odgovarati pred zakonom odnosno institucijama koje zakon predstavljaju i to je u redu. Saborski zastupnik odnosno zastupnica treba i mora imati potpuno pravo slobodno govoriti bez straha da će se nekome to zabraniti, pa i zakonskim regulama. Na koncu konca za to smo se i borili.
Nema ovdje puno filozofije, nije ovo samo jedan primjer, tu nam je i sporo i neučinkovito pravosuđe. Evo već sada vjerujem kada odete poslijepodne na kavu sa vašim prijateljima neko će reći je da sad će ih pomalo spremiti, poslikati i pustiti. Kažu eto bio je tako jedan vic prije nekoliko mjeseci da je otprilike korupcijska afera u Hrvatskoj kao sportski ribolov, ulove ih, poslikaju i puste ih nazad. Ne znamo hoće li se to u ovom slučaju dogoditi, nećemo donositi apsolutno nikakve ideje, niti pritiske, niti, ajmo reći vršiti pritisak na pravosuđe, pustit ćemo ih da rade svoj posao u vjeri da će sve završiti onako kako treba. Hoće li osumnjičeni završiti na slobodi ili u zatvoru stvar je državnog odvjetništva, stvar je sudstva. Hoće li im skinuti imunitete stvar je, eto vidjeli ste, MIP-a.
Ali stvar nas iz Domovinskog pokreta je neprekinuto se boriti da stvarno promijenimo paradigmu političara u Hrvatskoj, da stvarno shvatimo da korov moramo iščupamo i da imamo pravo obavezu boriti se od jutra do mraka, da od hrvatske politike stvorimo mjesto u kojem pošteni i časni muškarci i žene rade isključivo jednu i jedinu stvar, promišljaju dobrobit hrvatskog naroda i svih ljudi koji žive u Hrvatskoj. Hvala vam najljepša.
Hvala lijepa.
Slijedeći Klub zastupnika je onaj MOST-a nezavisnih lista u ime kojeg će govoriti poštovani zastupnik Miro Bulj, izvolite.
Evo danas raspravljamo o dvojici naše kolege kojima uzimamo imunitet i naravno kolega Grmoja je spomenuo ovaj dio i ovdje u ime odbora je kolega također rekao da im se oduzima sloboda i naravno da se ovdje postavlja jedno elementarno pitanje, prije svega pošto je čvrsta većina od 76, način glasovanja većine, ja mislim da je to legitimno pitanje nas saborskih zastupnika i funkcioniranja HS jer sabor funkcionira na većinu.
U ovome trenutku ne znam način na koji će se sutra ako bude glasanje, ako bude moguće da li će biti način funkcioniranja priko videolinka … povijesno iz zatvora, ovo je povijesni događaj kao prije neki dan naše kolege koje su to učinile iz svojih domova zbog toga što su bili zaraženi koronavirusom ili su u samoizolaciji. Naravno da u ovome trenutku o tome bi trebali u većini razmišljati jer jednostavno kada se prisjetim prošlog mandata u biti sve je bazirano bilo na žetonima i žetončićima.
Ja kao čovjek o kojem se također ovdje raspravljalo, ne od strane Državnog odvjetništva nego od strane privatne tužbe o imunitetu, ja sam tada tražio da mi se skine imunitet u slučaju INA-e. Tužio me bivši predsjednik HDZ-a u slučaju INA-e, ja sam tražio da mi se skine imunitet i da se neko napokon osudi za sve korupcije koje su bile i pljačke, evo u slučaju INA-e kako je otišao. Tada je 12 mojih kolega saborskih zastupnika, ovdje je sa mnom dvoje Ružica i Nikola, ustvari Nikola nije bio u tome mandatu, bili smo ja i Ružica jedini kada nismo htjeli presložiti vlast. To se po prvi puta dogodilo da je se išlo na izvanredne izbore.
Ja sam molio, evo ovdje je bivši ministar pravosuđa da mi se skine imunitet i da napokon nekoga se osudi za slučaj INA, tako da bi na međunarodnoj arbitraži imali opravdane razloge da tražimo štetu koja je nanesena RH pa makar mene osudili, bilo koga da se osudi, međutim ni na to niste pristali.
Sada kada gledam sve skupa u RH spominju se ovdje lokalni čelnici, također niti osuđujem niti sudim, međutim je činjenica da nisam sudija niti, ali kada govorimo o energetici onda mi uvijek pane pjesma zaustavi se vjetre „Vjetre s Dinare“ taj kraj koji je osiromašen, taj kraj u kome žive čak i Pađani … ljudi Srpske nacionalne manjine, čak ne znam je li koalicijski partner Milorad Pupovac onda u tome sudjelovao i prešutio. Znam da smo mi zaustavili to dok smo bili u mogućnosti da se ne radi to, ali je ministar Ćorić to potpisao i sada kad idem uz Dinaru i padne mi krški pašnjaci nigdje stoke, a primaju se poticaji. Ljudi koji ne znaju koliko krava ima sisa, to ću uvijek ponavljati jer mi je žao moga kraja.
Evo danas je i godišnjica kada je Ratko Mladić krvolok udarao prema Perući iz pravca Vrlike, kada je išao napravio velike zločine prema Hrvacama, Sinju, osvojio Branu Peruću i kada se prisjetim tih vremena kao devetnaestogodišnjak i sada kada pogledam ovo ovdje kada smo goloruki zaustavljali u biti išli prema tenkovima i sada kada pogledam ovo ovdje onda se sitim svega što se događalo iza toga, kasnije sam bio 18 godina vojnik, pa se sitim na lokalnoj razini npr. autoprijevoza sinjskoga zbog koga sam dizao kaznene prijave, radnice Dalmatinke zbog kojih sam dizao kaznene prijave. Ali ti isti bi dizali protiv mene kaznene prijave, ti koji su pljačkali taj narod i nema s tim nikakav problem, tako da imam ja tih kaznenih prijava od tih koji su bili protiv radnica, radnika.
Pa novac za oružje u to vrijeme koje nam valja zlata, govorimo o novcu iz '91., sada ti koji su uzeli taj novac i nisu ga vratili stvaraju svoja carstva, nema nigdje računa, a kao imaju presude da je sve u redu, da je to bilo sve zakonito, to je bio novac od potresa milijun i pol maraka, bili smo goloruki. Kada sve to pogledaš sada onda mi nije jasno da … danas o koncesijama raspravljajući o poticajima, o energetici, raspravljajući o pomorskome dobru raspravljajući. Kako je moguće da u RH smo sad negdje oko 3 milijuna 800 tisuća stanovnika imamo samo, kako je moguće da je moja Dalmatinska zagora prazna? Kako je moguće da je Slavonija prazna? Kako je to moguće? Kako je moguće? Kako je moguće da su se svi klanjali Ivi Sanaderu? Ja ga sada ne spominjem u negativnom kontekstu, čovjeka sudi, ja ne volim. Kada se sitim tih slika i kada mi se vrate te slike, kada usporediš sad taj neki hodogram, onda nije začuđujuće zašto mladi odlaze, zašto kolega gradonačelniče Drniša, Drniš je prazan doslovno, nema miša, nema vrlo malo ljudi. Žao mi je, vrlo malo ljudi, obilazim ta sela, znam bio sam radio u Kninu. Kninsko zaleđe gledam, ali kada vidim te vjetroelektrane i taj vjetar i kada vidim sve ove lokalne čelnike i sve što se poduzimalo, znači ja sam u lokalnoj politici dugo, ali više sam bio aktivist. To kolega Bačić zna u borbi za rodilište, stacionar, ali je se sve uništavalo, znači sve je se uništavalo zdravstvene usluge na tim područjima, resurse su se uzimali, tvornice su pojedinci dobivali na koji bi dizali oni na te kredite, znači sve je se uništilo, sve, apsolutno sve. Sve je prožeto korupcijom, sve.
I naravno da se postavlja pitanje da mi kao Parlament i HS koliko smo mi imali tu utjecaja na to? Sjećam se prošlog saziva, čini mi se da je toliko bilo tzv. žetončića, kolega … vi ste bili u stranci gradonačelnika Bandića čini mi se negdje sam vidio sliku, koliko je on tih žetončića kupio, da vi znate. A pošteniji na izbore. Most je imao priliku i onda je išao na izbore i to utječe na percepciju mladih, na korupciju to utječe. Ja ne kažem da to utječe, znači ta hobotnica to utječe, to vide ljudi.
Zamislite da ja sada priđem HDZ-u, pa zatvorite me ako sam za nešto kriv, zatvorite, neću prić, jel pošteno? Evo ja dobrovoljno, pa jedan neka bude manje. Ali da ja priđem pod utjecajem toga da me se stiska to sebi ne mogu kao čovik zatvorit. Ja ne kažem da je neko kriv, ima u zatvoru puno ljudi pravednijih nego što odaju slobodni, tako da moramo i o tome razmišljati. Ali opća slika, općenita slika korupcije je katastrofalna.
I zaista se sad postavlja pitanje na koji način će funkcionirati većina. Na koji će način funkcionirati većina? Saborski zastupnik većine može dati samostalno ostavku, njemu se ne mora oduzeti, to je njegov mandat, znači samostalno. Sutra imamo glasanje o njegovom izuzeću imamo većine, mi ćemo to, ali da je bilo sutra koje glasanje u ovome trenutku ne funkcionira Hrvatski sabor i hrvatska Vlada. I o tome bi tribali razmišljati tako da se nadam da neće biti žetončića.
I još bi samo na kraju rekao da je Hrvatski sabor onaj kojega je narod birao i da bahatost izvršne vlasti također utječe na naše građane, utječe na korupciju, utječe vidim da, utječe naravno ono jučer ponašanje prema kolegi Troskotu gdje je bilo legitimno pitanja da se ne bi dogodila korupcija ili da nije utjecaj sredstava iz europske, mislim to je pitanje sasvim legitimno, napad i od izvršne vlasti pod zaštitom predsjedavajućeg u tom trenutku Gordana Jandrokovića je isto loša poruka, ne loša nego poruka koja je katastrofalna.
Naravno da ćemo podržati mi iz MOST-a skidanje ove obe odluke koje je donijelo, donio nadležan odbor, ali još jednom, energetika, vjetroelektrane milijardu i po kuna godišnje plaćamo subvencije ono što je donilo se za vrijeme Milanovićeve vlade, kolega Bauk zna, to je bilo na zadnjoj sjednici, on je bio ministar, Vrdoljak je predložio milijardu i po kuna obnovljivih izvora kasnije on u suradnji sada sa HNS-om. Nije mi čudno šta je JANAF, dogodilo se to u JANAF-u naravno to je tvrtka s kojom se upravlja, naša tvrtka koje je sabor osnivač, tako je propala INA, tako je teleoperateri. Pogledajte teleoperateri, sve ono što su naši ljudi stvarali godinama, telekomunikacije, infrastrukturu otišlo je u strane ruke da bi Mudrinić i ekipa upravljali s time i da bi najveću dobit i muzli pare iz džepova naših građana, on je sada bio neko vrijeme ravnatelj, šta li je bio. I to su činjenice. I zato imamo praznu Hrvatsku i to je ono oko čega se mi saborski zastupnici moramo govoriti i boriti se.
Hvala.
Slijedeći Klub zastupnika je onaj HDZ-a u ime kojeg će govoriti poštovani zastupnik Dražen Bošnjaković.
Izvolite.
Poštovani gospodine potpredsjedniče, uvažene kolegice i kolege evo pred nama je izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva i odmah da na početku kažem da će naravno HDZ kao što je i na samom povjerenstvu, da će i ovdje na plenarnoj sjednici podržati to izvješće.
Ovo je svakako jedan težak trenutak za sve one koji se bave politikom jer svaka sumnja da se nešto nečasno, da se nešto nezakonito dogodilo baca sjenu na sve političare. Ja se ovdje potpuno slažem i sa kolegom Buljem koji je rekao da mi nismo ovdje da sudimo, da nikoga ne presuđujemo, to će naša neovisna tijela Državno odvjetništvo eventualno nadležni sudovi oni će utvrditi da li postoji krivnja ili ne postoji krivnja, ali u svakom slučaju ovakvi postupci se vode kada postoje ozbiljne indicije i kada postoje nekakve ozbiljne sumnje da se ulazi u takve postupke. I to je ono što nas zaista pogađa. Ono što mi jedino možemo možda po meni u ovom trenutku reći je da moramo osigurati maksimalnu neovisnost i PNUSKOK-a i USKOK-a i DORH-a i sudova da oni u zakonom određenim postupcima funkcioniraju i rade na način kako se ne bi dogodilo nešto pod nekakvim pritiskom ili tako nečim. Svjedoci smo da se znalo vrlo često u medijima stvarati dojam da je nešto počinjeno, da je nešto napravljeno nezakonito i onda bi to završilo zapravo drugačije.
Zato mislim da ne samo tijela, da ne samo mi nego moramo stvoriti jedan ambijent u društvu, a to je da poštujemo i presumpciju nevinosti koju je Ustav naš zajamčio, a to znači da nema krivnje, nitko nije kriv dok se to pravomoćnom presudom nadležnog suda ne utvrdi. To je ono što ja mislim da je iznimno važno. Mi smo, evo ja mogu reći, bio sam i ministar u prošloj vladi pravosuđa, ono što smo radili da upravo pojačamo neovisnost i efikasnost, mnoge smo stvari riješili vezano za Državno odvjetništvo, mijenjali smo i Zakon o kaznenom postupku kako bismo ubrzali procedure jer spora pravda je zapravo nepravda. Sve ove stvari treba riješiti u jednom, u jednom efikasnom postupku, a ne da se stvar razvlači godinama kako bi se utvrdilo da li nešto je ili nešto nije jer ako to traje 10-cima godina to nije dobro niti za javnost, niti za ljude koji su opterećeni postupcima nego je to zapravo loše za sve. Mi smo se trudili evo u prošlom mandatu smo osigurali prostor za USKOK, svi znate zapravo da je bilo javnih pritužbi kako ljudi sjede zajedno sa spisima, spisi su na podu, mi smo to, taj problem smo riješili. Danas Državno odvjetništvo zapravo USKOK ima vrlo pristojne prostorije u kojima su uvjeti za rad puno bolji nego su bili. Mijenjali smo i Zakon o kaznenom postupku gdje smo uveli određene institute koji ubrzavaju postupak i koji moraju i mogu dovesti do bržeg rješavanja stvari.
Ovo što se tiče ove situacije danas ja zaista ne bih ulazio niti imam saznanja o detaljima, to će nadležna tijela utvrditi u postupcima koja ovaj su pred njima, a što se nas tiče mislim da trebamo poštivati presumpciju nevinosti i da trebamo i nadalje u svom radu snažiti rad pravosudnih tijela kako bi ih digli na nekakvu ovaj puno višu razinu jer ovdje je bilo puno riječi zapravo i o nekim predmetima i problemima koji jesu vezani za pravosuđe i ne možemo reći da puno toga ne stoji.
Stoga, evo još jednom u ime Kluba HDZ-a mi ćemo podržati ovo izvješće s tim da također ne bi bilo dobro da se ovdje obzirom da određeni ljudi dolaze iz određenih stranaka, da se sada baca sjena na te stranke jer djelo koje je nezakonito počinio je pojedinac, nije ga počinila stranka, nije to u ime stranke nego je to uvijek to djelo pojedinca i na taj način treba stvari vrednovat i ako ih sud donese odluke da je nečega bilo, ali u svakom slučaju to nije djelo stranke, nije djelo članova stranke nego ako nečega je, to su zapravo djela pojedinaca koja imaju svoja imena i prezimena.
Evo klub HDZ-a ovo izvješće podržava.
Hvala lijepo.
Sljedeći klub zastupnika je onaj SDP-a u ime kojeg će govoriti poštovani zastupnik Arsen Bauk.
Izvolite.
Zahvaljujem gospodine potpredsjedniče.
Poštovane kolegice i kolege.
Jedan od svakako težih zadataka saborskog zastupnika je kada mora govoriti o točki izvješća Mandatno-imunitetno povjerenstva gdje se govori o pokretanju kaznenog postupka, a još teže je kada se govori o davanju odobrenja, kako piše u odluci za lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora, iako o tome odlučuje sud. Trebalo bi podnošenje zahtjeva za lišavanje slobode, pa bih molio MIP da u sljedećim ako do toga dođe izričaj malo prilagodi.
Dakle, a osim toga još je najteže govoriti kada morate govoriti o pokretanju kaznenog postupka, lišavanju slobode i još pri tome se radi o članu vaše stranke. Bilo bi lakše da se samo radi o dva kolege iz HDZ-a, ali eto nije tako.
Drago mi je da su i oni klubovi, predstavnici klubova stranaka čiji zastupnici ovom prigodom nisu obuhvaćeni prijedlogom DORH-a, a i onih stranaka čiji su zastupnici obuhvaćeni prijedlogom DORH-a spomenuli nekoliko postulata na kojima počiva pa i ustavni poredak. Jedan je svakako često zloupotrebljavana, ali opet nemoguće je izbjeći presumpciju nevinosti, drugo je svakako što je gospodin Dretar rekao u ime kluba Domovinskog pokreta da će se naši kolege kojima ćemo sutra vjerojatno skinuti imunitet imati prilike braniti kao i svi drugi građani RH.
Klub zastupnika SDP-a uvijek je odobravao i glasao za ovakve prijedloge MIP-a odnosno prije temeljem zahtjeva DORH-a i USKOK-a i to ćemo napraviti i ovaj put. Mi smo imali rezerve nakon određenih nama pogrešaka u slučaju određivanja pritvora jednog zastupnika, pa smo tu malo povukli ručnu, međutim ovdje kako sada vidimo iz dokumenata barem za pokretanje kaznenog postupka nema razloga sumnjati u neovisnost institucije. A što se tiče određivanja pritvora, tu svatko od nas može imati određeno pitanje je li to potrebno ili nije, ali o tome odlučuje sud. Kada bi sada došli u situaciju da politički arbitriramo o tome da li treba odlučiti sud ovako ili onako, ne bi prešli svoje ovlasti, ali bi prešli granicu lijepog ponašanja i povjerenja u sudove.
Ja se sjećam 2008. godine, jedini put kada Sabor nije odobrio određivanje pritvora, bilo je u slučaju Branimira Glavaša, 2008. godine Sabor je odbio zahtjev DORH-a za ratni zločin. Ovo su inače puno blaža djela nego što je ipak ratni zločin, ali ipak smo u tih 12 godina malo napredovali pa ovakve stvari više ne propuštamo političkom arbitriranju.
Što se tiče političkih konsekvenci ovih odluka, ja mislim da tu baš nema nekog straha. Ako govorite o gospodinu Barišiću on je gradonačelnik i ako bude dovedeno u pitanje parlamentarna većina, vjerojatno će staviti svoj saborski mandat u mirovanje, plaću će primati u gradu, 6 mjeseci se može vratiti, vjerojatno će do tad završiti pritvor, mijenjat će ga zamjena i to je to. Dakle, tu ne bi, tu logika nalaže da se tu ništa neće desiti, iako zvuči simpatično glasanje na daljinu iz Remetinca jer kako bi po našim pravilima koja smo uveli on morao ići u samoizolaciju mogao bi glasati čak iz Remetinca čini mi se zbog covida. Tako da su to političke konsekvence koje se ipak neće desiti, one su zgodne za malo da se novinski stupci popune da se neka minuta u Dnevniku tako ispuni, ali mislim da se tu ništa neće dogoditi.
U ime SDP-a želim naglasiti još jednom da potpuno podržavamo rad neovisnih pravosudnih institucija. Kritike koje smo imali posebno na bivšeg glavnog državnog odvjetnika povijest je pokazala da nismo baš bili u krivu, bile su izrečene zato da te institucije budu bolje i neovisnije. Od dolaska nove državne odvjetnice nismo imali za sada kritika na rad državnog odvjetnika, a ono što budemo imali to ćemo moći reći u saborskoj raspravi o izvješću glavnog državnog odvjetnika.
Ja se nadam da će naši kolege na koje se odnosi ovi zahtjevi, a posebno na svog stranačkog kolegu se to odnosi, da će biti u prilici svojom obranom pobiti optužbe za koje se tereti, ako to ne uspije čekat će ga kazna kao što bi čekala i svakog drugog građanina RH.
Prema tome da zaključim, sutra ćemo obzirom da nije bilo najavljeno redovno glasanje, naši zastupnici će svakako prisustvovati glasanju u najvećem mogućem broju i podržat će ove odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva.
Hvala.
Hvala lijepo.
Sljedeći klub zastupnika je onaj zeleno-lijevog bloka u ime kojeg će govoriti poštovani zastupnik Tomislav Tomašević.
Izvolite.
Što se tiče Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka mi ćemo naravno sutra tijekom glasanja podržat skidanje imuniteta svima koji su danas bili i kojima je zatražio DORH da se skine imunitet preko MIP-a i smatramo da je to najnormalnija praksa iako smo novi zastupnici i mislim da tu nemamo šta dvojit, kad god DORH traži tako nešto MIP bi trebao i mi kao cijeli sabor to izglasati.
Međutim, htio sam reći još nekoliko stvari o ovom slučaju, ja mislim da, naravno uz svu presumpciju nevinosti, niti DORH, niti USKOK nisu hobistički klub, niti mislim da idu istrage iz zezancije nego jedino kad postoje ozbiljne sumnje i indicije za počinjenje ozbiljnih kaznenih dijela. Tako da iz te perspektive, vidjet ćemo kakve će bit političke posljedice, vidjet ćemo dalje kako će ić istraga, vidjet ćemo kako, ako dođe do sudskih procesa kako će to ići.
Međutim, želim isto tako reći da što se tiče Dražena Barišića konkretno i ove situacije da se tražilo i istražni zatvor, tu postoje 3 opcije, jednu od tih je kolega već Bauk spomenuo. Znači ili će on dati, zapravo ili će staviti mandat u mirovanje i onda vjerujem da će većina, da će se na njegovo mjesto doći zamjena, novi zastupnik HDZ-a i većina će ostat stabilna ili iz nekih razloga možda to neće napraviti, a tada postoje, koliko ja znam, dvije opcije. Jedna opcija je da premijer sa nekim novim žetončićem popravi tu većinu, a druga opcija je da se pričeka zapravo istražni zatvor i da se tek nakon toga nastavi sa glasanjem u HS. Ja mislim da ni, ni ova druga, ni ova treća opcija nikako ne bi bile dobre za HS. I što se tiče druge opcije za dignitet HS da već nakon, pazite mi smo mjesec i pol imamo saziv ovog sabora i već smo u ovoj situaciji da, ne jednom, ne dva, nego 3 saborska zastupnika skidamo imunitet.
Ja nemam baš puno saborskog staža, ali recite mi dal je to baš uobičajeno u HS u svih ovih godina da nakon mjesec i pol za dva slučaja 3 saborska zastupnika skidamo imunitet i šta to znači za opće dignitet HS?
Ponavljam, uz svu presumpciju nevinosti, niti DORH, ni USKOK nisu hobistički klub koji eto tako iz zezancije traže uhićenje i traže istražni zatvor za dvojicu saborskih zastupnika. Tako da i tu isto tako mislim da se svi trebaju zapitati gdje to vodi. A onda isto tako kad govorimo i o ovom trećem saborskom zastupniku znači Darku Puljašiću, ja moram priznat sve je to legitimno i pravno moguće, ali ja se isto tako čudim HDZ-u budući da je čovjek imao optužnicu u siječnju, stavili ste ga na listu, njemu je potvrđena optužnica u srpnju i sada mu se skida imunitet. Znači u prvih mjesec i pol saziva sabora mi sad njemu, evo sutra ćemo glasat o tome da mu skidamo imunitet. Kažem, to je legitimno vaše pravo da idete u taj politički rizik, ali nadam se da za to postoji političke odgovornosti i trebalo bi bit političke odgovornosti i to je nešto što itekako ćemo pitat premijera, pa ćemo vidjet dal će imat taj arogantni osmjeh, cinični jer je on taj koji isto tako odlučuje o izbornim listama uz svu rizik šta će bit poslije, šta će bit sa istragom, šta će bit sa sudskim postupcima. Tako da to je nešto isto što bi volio bez obzira na ovo što ste rekli kolega da svako imenom i prezimenom treba odgovarati za to, a ne stranke, ali mislim vaša stranka je isto tako na suđenju i ima optužnicu, a ne samo članovi vaše stranke. Tako da ovo nije nešto što sam mislio da ćemo raditi u prvih dva mjeseca sabora, ali očito ćemo morati sutra i stvarno govorio sam i o tome jučer u različitim raspravama i o javnim poduzećima, posebno i o načinu kako se upravlja javnim poduzećima i opet javno poduzeće na državnoj razini, na lokalnoj razini, mislim da je stvarno krajnje vrijeme da se to zaustavi i onda i mi kao sabor trebamo donijeti neka strukturne očito nova rješenja kako bi se smanjio taj rizik od korupcije, posebice kad radim, kad govorimo o upravljanju javnim poduzećima. U ovom slučaju što god bilo ili u drugim slučajevima imamo takvih praksi koliko god želite.
Tako da evo vratit ću se na ove 3 opcije. Ja se nadam da će bit ovako kako kaže kolega Bauk, što očito sada u potpunosti ovisi o kolegi saborskom zastupniku Draženu Barišiću da li će on podnijeti taj zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje ili neće. A ako neće, ako hoće onda to je nešto što je očekivano, ja sam to danas isto ujutro rekao, ako neće onda imamo ovu drugu ili treću opciju, nijedna mislim da nisu dobra za dignitet HS. Hvala lijepo.
Hvala.
Prelazimo na pojedinačnu raspravu, pa će govoriti poštovani zastupnik Nikola Grmoja, izvolite.
Poštovane kolegice i kolege, ovdje možemo govoriti o našim kolegama zastupnicima kojima se skida imunitet, određuje pritvor njima dvojici, znači gradonačelniku Velike Gorice i znači kolegi iz SDP-a Grgiću. A isto tako možemo govoriti i o tome kada priča o korupciji, možemo govoriti o korupciji i naplati korupcije.
Što su ti ljudi ako se ovdje stvarno radi o koruptivnim, znači uvijek trebamo imati određenu zagradu, o tome je govorio i bivši ministar i kolege prije mene, al ako se radi o korupciji, što su ti ljudi konkretno dobili i jesu li nešto dobile njihove političke grupacije?
Mislim da se u ovoj raspravi moram jasno reći da je HDZ lani od donatora dobio 8,2 milijuna kuna, a da među 3 najveća donatora odnosno drugi najveći donator HDZ-a je stranka koja se spominje, je firma koja se spominje u ovoj aferi, to je Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada sa 80.000 kuna donacije HDZ-u, najveća je Vindija koja je donirala, najveći donator
100.000 kuna i Lana karlovačka tiskara 39.000 kuna.
Ovdje nije i ovdje nisu u pitanju samo pojedinci, ovdje je u pitanju jedna koruptivna mreža u kojoj očito prste imaju i oni koji su koji imaju najviše vlasti. I to je činjenica. 2 zastupnika HDZ-a, 1 zastupnik SDP-a, znači stranke koje zapravo drže najviše gradova i općina u Hrvatskoj. HDZ je stranka koja drži većinu županija u Hrvatskoj koja obnaša vlast u znači državi, ima vladajuću većinu ovdje u Hrvatskom saboru, ima svoju vladu. I u ovoj aferi imamo predstavnika stranke koja je odigrala ključnu ulogu u preslagivanju prošle Plenkovićeve vlada kada je Plenković ostao bez vladajuće većine, a kada sam ja tvrdio tu uoči lokalnih izbora da će HNS ući u koaliciju s HDZ-om tada je Ivan Vrdoljak govorio da sam ja lažov, da sam trbuhozborac Željke Markić i tako bilo je svakakvih optužbi. Pokazalo se točno. I zanimljivo je da je taj, kako su ga neki zastupnici nazvali protuprirodni blud ili brak između HDZ-a i HNS-a bio jako vezan uz ove energetske interese, nešto je o tim energetskim interesima govorio kolega Bulj o vjetroelekranama ali tu je JANAF, uz to je vezana i INA, znamo što se događa sada sa sisačkom rafinerijom što je i kakva je uloga JANAF-a u svemu tome. A kada ste kolega Bulj govorili o vjetroelektranama i tko je lobirao u saboru spomenuli ste kolegu Pupovca, osobno je kod mene lobirao, osobno, kolega Pupovac za projekt Krš Pađen, osobno. I to, pogledajte koja kombinacija Milijan Brkić i Milorad Pupovac obojica me zaustavljali na saborskim hodnicima zašto naši ljudi u Ministarstvu zaštite okoliša blokiraju Krš Pađane, ja sam rekao to su ljudi znači koji rade sve po zakonu, ja s tim nemam ništa. Čak je Milijan Brkić onako, on je bio nešto, on je meni onako zanimljiviji tip znači čak je bio duhovit pa je rekao kaže vi MOST-ovci stvarate probleme oko nekih ptičurina tamo ovaj dajte, dajte i šišmiša dajte nemojte to više stopirati. Al nisam ja ništa stopirao, niti se politika u to treba petljati, ali očito neki misle drugačije i to je problem. I nije samo znači ja često kritiziram i napadam HDZ, ali vidimo da nije situacija bolja znači kada govorimo o ovim lijevim strankama, imamo mi i ove nove političke grupacije, napadaju Matu Rimca koji se danas ovaj planira preuzeti Bugatti, al Tedeschkog ne spominju kolega Tomašević i ostali.
Slijedeća pojedinačna rasprava je poštovanog zastupnika Arsena Bauka.
Zahvaljujem gospodine potpredsjedniče.
Nisam mogao replicirati kolegi Tomaševiću pa sam odlučio iskoristiti ovaj institut da mu odgovorim da DORH i USKOK nisu hobističke skupine. Znate mi smo vam u prošlom sazivu 4 sata raspravljali hoćemo skinuti imunitet Ivanu Pernaru zbog grafita na trafostanici. Tako da ne bi ja idealizirao ni DORH, ni USKOK, ali činjenica je dakle da je i ovo prihvaćanje njihovog prijedloga jedan izraz one minimalne ili više od minimalne razine povjerenja u njih. Jer da mi doista ne vjerujemo DORH-u i USKOK-u onda bi ovo bila rasprava o njima, a ne o našim kolegama i rekli bi oni politički zloupotrebljavaju svoje, svoju moć u dosluhu sa kime se već doslušuju ali to nije slučaj.
Prema tome, nema automatizma, ima određene razine povjerenja koja je dovoljna da u ovom slučaju i u sličnim slučajevima jer su nas u to uvjerili u dosadašnjim slučajevima damo ovu prvu razinu povjerenja da se protiv određenih kolega kojima je Ustav zagarantirao imunitet, a narod ih izabrao da se provede postupak. I tu bi završio taj dio. Dakle, svaki put je drugi slučaj, zamislite recimo kako bi izgledala rasprava da je drugačiji stranački sastav ovoga sastav kolega koji su, koje je DORH predložio ili zamislite recimo hipotetsku situaciju da je ovaj tjedan da su dva njihova onda slijedeći tjedan jedan naš, to bi bilo puno, puno ovoga drugačija rasprava.
Međutim, vrijeme nas je naučilo da više na ovome nemamo tu vrstu jeftinih političkih rasprava i zbog toga ne bih idealizirao ni USKOK ni DORH u tom slučaju, posebno ne bih idealizirao političare nego jednostavno pustimo da kažemo onu legendarnu rečenicu političara kojeg vi iznimno volite, neka institucije rade svoj posao.
Hvala.
Imamo dvije replike.
Prva je poštovanog zastupnika Mire Bulja.
Pa ja bi rekao kolegi Bauku da mi saborski zastupnici, javne osobe evo toga političara Mesića spomenili, mene je osobno tužio ja imam sad pripremno ročište uskoro tako da svi oni koji su mu bili savjetnici od naše saborske zastupnice Marijane Petir do Božinovića, Tomislava Karamarka sve ću ja pozvati da svjedoče te moje teze.
Znači, ali mi saborski zastupnici, mi saborski zastupnici snosimo i odgovornost i moramo nekada biti hrabri. Ja imam brojne kaznene prijave, od brojnih ljudi zbog toga što sam štitio nekoga i to je sada nešto nije skinut imunitet u slučaju kad me Karamarko ovaj tužio, nije mi skinut, a ja sam tražio da mi ga skine, to je u slučaju INE, pa prema tome mi sami smo na takvoj poziciji da imamo brojne znači i ne baš pogodnosti i negativnosti, jer ja imam brojne kaznene prijave, imam znači evo i tužbu koju iđem sada na prvo …/Upadica: Hvala lijepa./… ročište, prema tome mi saborski zastupnici …/Upadica: Hvala./… snosimo i rizik …/Govornici govore u isto vrijeme./… institucije neka rade svoj posao taj će još …/Govornik se ne razumije.
Poštovani zastupnik Bauk.
Da, to je uvijek pitanje ravnoteže između slobode govora i odgovornosti za izrečeno. Dakle, saborski zastupnici imaju samo mikrofon i ovo ozvučenje i one koji prenose, posebno opozicijski, dakle da izreknu neki stav i da za njega odgovaraju. I kada to govore i tiče se običnih građana, dakle na nekoga se netko, kako se to kaže „nakači“ onda je saborski zastupnik u jako velikoj prednosti jer ima svaki dan govornicu, mikrofon i medije u odnosu na običnog građanina. A što se tiče političara, tu bi trebalo ostati na riječima, vrlo rijetko sa tužbama, a i ako dođe do isprike ili ako dođe jednostavno da se pomire i da shvate da je bio nesporazum da povuku tužbe, da se pomire i da odu na kavu. Nije važno tko će platit, stara bračka.
Hvala.
Hvala lijepo.
S time zaključujem raspravu o ovoj točci, o njoj ćemo glasovati kada se steknu uvjeti, a to će biti sutra.
Mi ćemo nastaviti s radom sutra u petak 18. rujna u 10,00, ponavljam u 10,00 glasovanjem o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a nakon toga sa raspravom o točci, a točka će biti Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, drugo čitanje, P.Z. br. 17.
Želim vam ugodnu večer.

SJEDNICA PREKINUTA U 18:55 SATI

4

  • Izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva
18.09.2020.
Poštovane kolegice i kolege, dobro jutro.
Kao što smo i najavili danas ćemo glasovati o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Prije nego što krenemo vidim da se za riječ javio kolega Grmoja, kolegica Orešković, kolega Zekanović to je tri, kolega Škoro četiri, kolegica Martinčević, kolega Bošnjaković.
Idemo onda redom, kolega Grmoja, izvolite.
Hvala poštovani predsjedniče.
Evo mi ćemo sada skinuti imunitet našim kolegama. Ja se neću. … /Upadica predsjednik: Vi tražite stanku ili?/… tražim stanku u ime kluba Mosta. Neću se baviti ovom aferom, dosta nam je afera, dosta je hrvatskom narodu afera.
Ja ću upozoriti vas da ne biste došli u poziciju da vama uskoro moramo skinuti imunitete. Naime, ja sam kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije poslao vama jedan mail u kojem sam vas zamolio da svim zastupnicima proslijedite dokumentaciju u kojoj se vidi da je veleposlanik Kušen zapravo, da je supruga veleposlanika Kušana imala jedan koruptivan plan da joj se izda rješenje o fiktivnom rasporedu u Australiji.
Prema tom planu su joj zaista bez natječaja protuzakonito izdana rješenja o fiktivnom rasporedu u konzulate u Melbourneu i Sidneyu od kud joj u Camberri isplaćeno oko pola milijuna kuna.
Ja sam zamolio da zastupnicima dostavite plan zrinjevačkih profitera, ali vi ste se odlučili skrivati taj plan i to činite već dulje vrijeme, ne samo vi nego i vlada Andreja Plenkovića i ministar Grlić Radman, a to je činila i bivše ministrica koja je otišla na jednu lukrativnu poziciju.
Ja ću sada svim zastupnicima, molim vas kolege da to pogledate, znači dokazi su sasvim evidentni o korupciji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Čovjek koji je tu korupciju razotkrio je udaljen iz službe i još uvijek nije vraćen.
Hvala.
Kolega Grmoja ovo je vrlo ružna manipulacija i insinuacija upućena predsjedniku HS-a. Dakle, predsjednik HS-a nije vaš poštar da bi on distribuirao vašu poštu. Vi ste na poziciji na kojoj jeste i s te pozicije možete izvješćivati i hrvatsku javnost i kolegice i kolege zastupnike o tome što je vaše tijelo kojem ste na čelu raspravljalo i što je zaključilo.
Dakle, vi slobodno to distribuirajte svim zastupnicima i zastupnicama, ali nije mi jasno zašto vi očekujete da ja kao predsjednik HS-a to radim umjesto vas.
Dakle, potpora svim tijelima kao što sam jučer rekao i DORH-u i USKOK-u i PNUSKOK-u i svi neka rade i istražuju i korupciju i zlouporabe položaja i sve što je suprotno zakonu, ali ne razumijem vas zašto od toga sada radite politički slučaj i politizirate to i na jedan po meni vrlo ružan i neprimjeren način manipulirate.
Izvolite kolegice Krišto, povreda Poslovnika.
Povreda Poslovnika po čl. 144., vi kažete da niste poštar, pa upravo sam na prošloj sjednici upozorila na to na kraju aktualnog sata da niste upozorili odnosno izvijestili hrvatske saborske zastupnike o tome na što hrvatska Vlada nije odgovorila od naših zastupničkih pitanja. Nismo dobili tu vašu poruku i još je rečeno da je to nije povreda Poslovnika, a prema čl. 144. vi ste dužni izvijestiti i biti eto kako vi kažete poštar.
Dakle, tu se radi o jednoj drugoj stvari koja je zaista obaveza predsjednika HS-a da proslijedi upite zastupnika hrvatskoj Vladi i ja sam to učinio. Isto tako poslao požurnicu kada je u pitanju i vaš upit Vladi da odgovori na vaše zastupničko pitanje, dakle ja sam to učinio. Ali ne postoje nikakvi mehanizmi da ja prisilim Vladu da ona to učini i odgovori na to pitanje. A ako ne bude odgovorila nakon i ove požurnice, ja ću poslati još jednu požurnicu. Tako da molim … /Govornici govore u isto vrijeme./ …
Samo malo, ovo sad što radite to nije dozvoljeno, dakle vi morate tražiti riječ, dobiti riječ i u skladu s određenom procedurom i Poslovnikom komunicirati. Dakle, molim vas da se ne ubacujete tako s mjesta jer onda bi svi mogli to tako činiti.
Kolega Grmoja vi ste isto tako tražili povredu Poslovnika.
Poštovani predsjedniče.
Povrijedili ste dva članka Poslovnika, čl. 15. i čl. 33. ja ću biti pristojan neću se ovdje svađati, ali nacionalno vijeće je radno tijelo HS-a i ja sam zamolio vas kao predsjednik da dostavite tu dokumentaciju. Ako vi ne želite, niste vi nikakav poštar, vi ste nadređen i meni i svim zastupnicima, ako to ne želite napraviti ja ću to napraviti.
Ja vas pozivam da to napravite i molim vas da ne tražite nešto što nije u skladu s pravilima, s Poslovnikom. Vi imate to pravo. U konačnici to je i vaša obaveza ako smatrate da se radi o takvim djelima o kojima ste sada govorili.
Idemo dalje sada, kolegica Orešković.
Izvolite.
Poštovani predsjedniče HS-a.
Tražim stanku u ime kluba Stranke IP-a, Pametno i GLAS radi dodatnih konzultacija o načinu glasanja. Smatramo da je dodatno potrebno raspraviti neka pitanja koja su i u ovom konkretnom slučaju osobito bitna.
Naime, postoji veliki i očiti nerazmjer između broja korupcijskih afera i spektakularnih uhićenja s jedne strane te broja postupaka koji su okončani pravomoćnim osuđujućim presudama s druge. Ne dovodim u pitanje je li u ovom slučaju postoji osnovana sumnja da je došlo do mogućeg počinjenja kaznenih djela koji se našim kolegama zastupnicima stavljaju na teret, ali problematiziram. Je li čitava naša borba protiv korupcije zapravo fingirana i lažna?
Naime, u Hrvatski sabor je pristiglo Izvješće glavne državne odvjetnice za 2019. g. i primjećujem da se u tom Izvješću ponavljaju isti oni problemi na koje je DORH ukazao i u prethodnim izvješćima, a povodom kojih HS kao zakonodavno tijelo nije poduzeo ništa. Primjerice, u tom se izvješću ukazuje da su u Zakonu o kaznenom postupku propisani prekratki prekluzivni rokovi za podizanje optužnice, koje u praksi dovode to toga da je DORH dužan odustati od kaznenog progona jer se u tom roku nisu mogli prikupiti potrebni dokazi.
Također, DORH se opetovano žali na primjer, na neprimjerene i pravno pogrešne odluke optužnih vijeća o odbacivanju optužnice. DORH opetovano ukazuje i da su rokovi trajanja privremenih mjera osiguranja na imovini okrivljenika također, prekratki pa onda i u onim slučajevima kada i dođemo do osuđujuće pravomoćne presude, nemamo se iz čega naplatiti jer u tom trenutku okrivljenik više nema nikakvu imovinu koja glasi na njegovo ime i s kojeg bi se otuđena sredstva mogla vratiti u državni proračun.
Stoga, postavljam pitanje, čemu ovaj igrokaz i predstava za javnost, ukoliko se kao HS hitno ne pozabavimo otklanjanjem očitih namjernih .../Upadica: Hvala vam kolegice Orešković./... nedostataka u hrvatskom zakonodavstvu.
Hvala vam lijepa. Stanka će biti odobrena. Idemo sada dalje. Kolega Zekanović, izvolite.
Poštovani predsjedniče Sabora. Tražim stanku ispred Kluba Hrvatskih suverenista. Ovdje bih upozorio da nitko ne snosi političku odgovornost za ovo što se trenutno događa. Interesantno je slušati predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako u medijima slavodobitno govori o obračunu s korupcijom. Govorio je obračun s korupcijom kad je bio u pitanju slučaj Josipe Rimac, tako su HDZ-ovci govorili u vrijeme Jadranke Kosor kad je Sanader završio u zatvor, ali hoće li danas predsjednik Vlade Andrej Plenković snositi političku odgovornost jer se radi o ljudima koje je on prije nekoliko mjeseci delegirao na liste i postavio u Hrvatski sabor?
Dakle, ja bih ovdje htio ipak da hrvatski narod nešto shvati. Ovo nije pobjeda Andreja Plenkovića, ovo je njegov veliki poraz jer se radi o najviše pozicioniranim ljudima unutar njegove stranke i volio bih kad bi i mediji ovo prenijeli na ovaj način. Ne radi se o pobjedi Andreja Plenkovića nego velikom porazu. Još bih upozorio na jednu jako bitnu stvar, a radi se o današnjem glasovanju.
HDZ i njegovi partneri SDSS danas nemaju većinu u Hrvatskom saboru jer najmanje dvojica zastupnika nisu u Saboru. Mi smo jutros imali hitnu sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva gdje smo donijeli odluku da se, tj. gdje su donijeli odluku da se zamijeni Barišić sa g. Čičkom. Kada SDP ne bi danas glasovao, a i ostale parlamentarne stranke, ostali klubovi zastupnika, danas HDZ ne bi imao kvorum.
SDP će glasovati, razlog je jasan, radi se o njihovom kolegi Grgiću, ali, ja mislim da je ovo jako jedan dobar test, da vidimo hoće li HDZ i SDP dobiti još kojeg partnera, .../Upadica: Zahvaljujem./... hoće li dobiti podršku svih klubova zastupnika ili će netko ipak otvoriti oči.
Zahvaljujem kolega Zekanović, stanka će biti odobrena, isto tako. Poštovani kolega Škoro, izvolite.
Hvala vam lijepa g. predsjedniče.
Poštovane kolegice i kolege i svekolika hrvatska javnosti, ja ću uistinu tražiti stanku i tražim je u ime Kluba Domovinskog pokreta zbog toga što želimo stanku. Želimo se konzultirati jer skidanje imuniteta, zahtjevi za skidanjem imuniteta, optužnice stižu kao na pokretnoj vrpci.
Mi smo jučer otišli kući misleći da ćemo raspravljati o dvoje zastupnika, danas nas je dočekalo troje. Možda će do kraja dana biti i četvero. Neka rade institucije svoj posao, ali dopustite nam da imamo stanku iz jednostavnog razloga što ne znamo trebamo li biti suzdržani u ovom glasovanju zato što uistinu, kao što neke od kolega spominju, ne žele sudjelovati u ovom igrokazu, dovoljno je spomenuti da smo bili svjedoci afera poput afere Bankomat, afere Spice, imali smo situaciju s g. Vidoševićem, još uvijek je situacija na sudu s g. Sanaderom, gđa. Rimac je u istražnom postupku i tako iz dana u dan. Dakle, ne samo da se ljudi lišavaju slobode, ne samo da odlaze iz ovog Sabora kao osumnjičenici, nego te postupke nitko više poslije toga niti prati niti imamo spoznaje kada će i kako biti završeno.
Dakle, tražim stanku u ime Kluba Domovinskog pokreta zbog toga što se želimo konzultirati hoćemo li po ovom pitanju biti suzdržani ili ćemo biti za.
Hvala vam lijepo.
Hvala i vama.
Kolegice Martinčević, izvolite.
U ime Kluba HSLS-a i Reformista tražim stanku kako bismo dodatno istaknuli važnost borbe protiv korupcije, što naravno, snažno podržavamo. Problem je jedino u tome da se naša borba protiv korupcije svodi na spektakularna uhićenja, prije toga, kao što smo i vidjeli, pošalje se poziv medijima, sve se to poslika i što se dogodi nakon toga, apsolutno ništa.
Temelj pravne države je povjerenje njezinih građana u pravosudni sustav, a upravo je pravosudni sustav i naše pravosuđe najlošije u ovoj državi. Procesi se rješavaju i traju, ne godinama, nego desetljećima. To je posebno opasno kada govorimo o političarima, a još je opasnije kada govorimo o političarima i nositeljima izvršne vlasti. Naime, mi danas ovdje skidamo imunitet dvojici zastupnika. Dvojici zastupnika, ali i dvojici gradonačelnika.
Pa bih samo podsjetila na jedan slučaj koji smo imali u gradu Varaždinu kad je isto tako u jednom spektakularnom uhićenju uhićen gradonačelnik Čehok. To je bilo prije 10 godina. Prije 10 godina je uhićen gradonačelnika grada Varaždina Ivan Čehok. Gdje je Ivan Čehok danas?
Nakon toga, dakle 2 i pol, 2 i pol godine je nepravomoćno presuđeno na zatvorsku kaznu, nepravomoćno. Ima 4 potvrđene optužnice sve za nanošenje štete gradu Varaždinu. On je danas gradonačelnik grada Varaždina, on danas rješava ugovore u ovim sporovima zbog kojih je optužen i nepravomoćno presuđen, pije kavu sa premijerom, evo vidjeli smo ga 2 tjedna prije u Varaždinu, prije svečane sjednice županijske skupštine i priprema se za slijedeće lokalne izbore. Priprema se za slijedeće lokalne izbore, dakle to je naše pravosuđe.
Ja se samo nadam da ova uhićenja neće završit na ovakav način kao što je u ovom slučaju Ivana Čehoka u Varaždinu.
Stanka će biti odobrena i vama.
Sada je na redu kolega Bošnjaković, izvolite.
Gospodine predsjedniče, ja u ime Kluba HDZ-a tražim stanku od 5 minuta iz čistog razloga što i mi želimo još jednom raspravim ovo pitanje.
Unatoč činjenici da su pokrenuti postupci, unatoč činjenici da postoji presumpcija nevinosti zajamčena našim ustavom RH, unatoč činjenici da ne postoje nikakve pravosudne pravomoćne presude, u svakom slučaju ovi postupci koji su inicirani i ovo izvješće o kojem ćemo mi danas glasovati nanosi i donosi jednu sjenu na rad svih političara i mi to želimo još jednom raspravit.
U svakom slučaju borba protiv korupcije je iznimno važna, iznimno je bitna. Međutim moram reć da borba protiv korupcije nije samo pitanje pravosuđa, to je pitanje svih segmenata društva i svi moramo bit odlučni u toj borbi jer to je zaista nešto što razara društvo.
Svi oni koji dvoje u postojanje saborske većine, poruka je saborska većina i dalje postoji, a mandati koje smo osvojili ne pripadaju strankama, pripadaju osobno zastupnicima jer tako je to zajamčeno i ustavom. Hvala.
Stanka će i vama biti odobrena.
Kolega Beljak izvolite, sada ste vi.
Hvala lijepo poštovani predsjedniče HS.
U ime Kluba saborskih zastupnika HSS-a, HSU-a tražim stanku u trajanju od 5 minuta kako bi se konzultirali oko ove goruće teme danas u Hrvatskoj.
Prvo bih htio napomenuti da ovo što je gđa. Martinčić rekla da je apsolutno točno, ali to se odnosi na jednu cijelu stranku primjerice, dakle koja je u istoj poziciji. Dakle, svi znamo da je HDZ optužen, da je donesena nepravomoćna presuda i danas su opet na vlasti, dakle slično kao što je Čehok u Varaždinu, tako i HDZ u cijeloj državi, što možda govori i o društvu, u stanju u kojem se društvo nalazi i u Varaždinu i u cijeloj Hrvatskoj ne samo u ovoj situaciji.
Smatram da bi doista trebali porazmisliti da se institucije odnosno odnosno uopće pojam imuniteta ukine za sve saborske zastupnike jel to više nema nikakvog smisla. Poznajući način rada određenih ljudi koji se danas spominju, ljudi koji su iza njih, a danas se prave da ih ne poznaju, a to ne traje jedan dan, niti godinu dana, nego to traje najmanje 12.g. otkad sam ja u politici i meni su dolazili neki od tih ljudi kao gradonačelniku s određenim idejama, srećom pa sam cijepljen, pa sam odbio bilo kakvu kombinaciju, da nisam danas bi i meni skidali imunitet ni krivom ni dužnom.
Možete se smijat kolko hoćete, možemo i o imenima govorit, tu sjede ljudi koji štite te ljude, koji stoje iza njih. Tako da predlažem da se razmisli u budućnosti da se skine osim za verbalni delikt, imunitet svim saborskim zastupnicima, a da se to ne koristi kao insinuacija jer sad određeni mediji govore da je g. Draganu Kovačeviću to napravljeno zbog toga jel HDZ ima svog kandidata za direktora Janafa. Dakle, da se to čisto otkloni ajmo ukinut imunitet svima nama, pa da se onda saborsko povjerenstvo i mi tu uopće ne moramo razgovarat o takvim stvarima na koga USKOK ili policija sumnja, nego odmah uhapsi bez ikakvog skidanja …/Upadica: Hvala kolega Beljak/…imuniteta osim za verbalni delikt ono što se radi …/Upadica: Hvala kolega Beljak/…određenim ljudima zbog pisanja i govorenja. Hvala lijepa.
Hvala vam lijepa.
Samo upozoravam, ako ste imali takvih ponuda trebali ste ih prijaviti da znamo o kome se radi.
Mogu odgovoriti?
Ha, ja to bolje javno da kažete nego sada.
Reći ću javno.
Reći ću javno.
Izvolite povreda Poslovnika.
Sad vi mene prozivate za zataškavanje kaznenih dijela?
Pa sami ste to rekli, nisam vas ja prozvao.
Ja sam govorio, ja nisam govorio u kontekstu kojeg ste vi shvatili, očito ste se prepoznali g. Jandroković.
Ma da, kako da ne.
Mi jako dobro znamo kako funkcioniraju stvari u RH.
Slučaj Šmithen sam g. Bošnjakoviću prije 12.g. prijavio, tamo su štete, potencijalne, milijarde kuna, dakle govorio sam …/Upadica: Kolega Beljak/…g. Bošnjakoviću, tu vam je kao svjedok, rekao je da on ne vjeruje da je to istina …/Upadica: Kolega Beljak, hvala vam lijepa/…Dal je taj čovjek koji to radi je vaš član …/Upadica: Hvala vam/…isto …/Govornik je isključen/…
Hvala vam lijepo, isteklo vam je vrijeme.
Kolega Beljak, ajde završilo, molim vas da završimo.
Hvala vam, hvala vam lijepa kolega Beljak.
Pa evo kolega Bošnjaković se javio, izvolite.
Povreda Poslovnika 238. čl., vi i ja smo vrlo rijetko razgovarali, a adresa za prijavu nije ministar nego je državno odvjetništvo, to vi jako dobro znate, tako da nije korektno imenovat, ja i vi o tome osobno nismo nikad razgovarali.
Dobro, molim vas da prekinemo ovakvu vrstu rasprave.
Ako ima bilo što što je sumnjivo znamo gdje su nadležne institucije.
Kolega Tomašević izvolite.
Molim vas, kolega Beljak, kolega Bošnjaković, molim vas.
Izvolite kolega Tomašević.
Tražim, tražim stanku u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Jasno je da ćemo, jasno je da ćemo glasati za skidanje imuniteta ovih troje, trojici zapravo zastupnika. Međutim, moram priznat da je potpuno, ne znam kako to uopće nazvat, sramotno da mi u 50 dana ovog saziva skidamo imunitet ne jednom, ne dva, nego 3 zastupnika. Znači 50 dana smo, prije 50 dana smo konstituirani kao sabor i već skidamo troje zastupnika imunitet i pitam se koliko ćemo trajat ako nastavimo ovim tempom. Znači za par godina nećemo više imat niti, niti kvorum u HS.
Što se tiče, što se tiče druge situacije o kojoj želimo isto raspraviti i mislim da bi o tome trebali isto nać vremena u sabor da raspravimo jest ova informacija koja se pojavila da je Draganu Kovačeviću bila dojava da će biti uhićen, zapravo da je dobio tu dojavu u srijedu navečer što apsolutno smatram vrlo, vrlo problematično i nije mi jasno kako je moguće da u takvim istragama tajnim cure informacije da ljudi koji su pod mjerama su upozoreni da su pod mjerama kako bi stigli eventualno uništiti dokaze. Znači to itekako mislim da se trebamo time pozabaviti.
Isto tako što se tiče 3 situacije osim ove dvojice zastupnika vezano uz, uz ovu najnoviju istragu USKOK-a ono što mislim da je isto tako HDZ-ova politička odgovornost na koju oni imaju pravo i to je premijerova prvenstveno odgovornost, on je imamo pravo staviti trećeg ovog zastupnika na listu Darka Puljašića, gradonačelnika Požege to je bilo njegovo pravo, ali ja ću ponoviti on je imao optužnicu u siječnju ta optužnica je potvrđena u srpnju nakon što, nakon izbora i zato mu sada dolazi zahtjev od DORH-a da mu se skine imunitet.
Mislim da je to itekako, znajući u kakav je rizik išao premijer za to treba snositi …/Upadica: Hvala vam./… političku odgovornost.
Hvala vam lijepa.
I kolega Bauk se javio, izvolite.
Zahvaljujem gospodine predsjedniče.
U ime Kluba SDP-a tražim stanku i želim još jednom ponoviti ono što smo izrekli jučer nakon što smo saznali za cijeli ovaj slučaj.
SDP podržava rad neovisnih institucija i SDP će kao i dosad glasati za skidanje imuniteta po zahtjevu Državnog odvjetništva. Nema razloga da u ovom slučaju imamo neko nepovjerenje u rad institucija, ako prilikom drugih slučajeva posumnjamo na neku vrstu političke zloupotrebe institucija nećemo se libiti o tome govoriti kao što se nismo libili ni dosada. U ovome slučaju radi se o davanju minimalnog, a ne minimalnog nego i više od toga povjerenja institucijama da završe ovaj posao. Svim onima kojima se stavlja na teret našim kolegama to što im se stavlja na teret želimo prvenstveno da iznesu svoju obranu ko što mogu iznijeti svi drugi građani RH, da imaju pravedan sudski postupak, ako su nevini da se to dokaže na sudu i da se pridruže ovdje u sabornici, a ako su krivi neka odgovaraju, a građani neka ih ne biraju. Mada kao što je rekla gospođa Martinčević, a i u slučaju Grada Zagreba građani ponekad i biraju one koji imaju određenih doticaja sa institucijama.
Da zaključim, ja sam svjestan da ovo sigurno nije zadnji put da raspravljamo o skidanju imuniteta. Nadam se da je zadnji put da raspravljamo o skidanju imuniteta za lišenje slobode jer to su rasprave koje nikome ovdje nisu ni lake, ni jednostavne, ali na kraju krajeva tko je kriv neka odgovara, a tko nije neka ne odgovara.
Hvala.
Zahvaljujem.
Imamo li još zainteresiranih, ako ne glasovat ćemo onda u 10 sati i 35 minuta.
Znači za 5 minuta ja vas molim da budete ovdje.

STANKA U 10,30 SATI.
NASTAVAK NAKON STANKE U 10:35 SATI

Poštovane kolegice i kolege, molio bih vas da zauzmete svoja mjesta kako bismo mogli glasovati.
Kolegice i kolege, sada ćemo krenuti sa glasovanjem.
Prvo, Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o zahtjevu za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka i davanje odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Dražena Barišića zastupnika u HS-u. Rasprava je zaključena.
Dajem na glasovanje sljedeće odluke:
1. Daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Dražena Barišića zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KPUS-271/2020 od 17. rujna 2020. godine upućen putem DORH-a aktom br. KRDO-1044/2020 od 17. rujna 2020. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i čl. 291. st. 1. u vezi s čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona i
1. Daje se odobrenje za lišenje slobode i određivanje istraživanje istražnog zatvora protiv Dražena Barišića zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KPUS-271/2020 od 17. rujna 2020. godine upućen putem DORH-a aktom br. KRDO-1044/2020 od 17. rujna 2020. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i čl. 291. st. 1. u vezi s čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona.
Molim glasujmo.
Tko je za?
Tko je suzdržan?
Tko je protiv?
Utvrđujem da je glasovalo 122 zastupnika, 121 za i 1 suzdržan te smo donijeli odluku kako je predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.
Drugo, Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o zahtjevu za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka i davanje odobrenja za lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora protiv Vinka Grgića zastupnika u HS-u. Rasprava je zaključena.
Dajem na glasovanje sljedeće odluke:
1. Daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Vinka Grgića zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KPUS-271/2020 od 17. rujna 2020. godine upućen putem DORH-a aktom br. KRDO-1044/2020 od 17. rujna 2020. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanje mita iz čl. 293. st. 1. Kaznenog zakona.
1. Daje se odobrenje za lišenje slobode i određivanje istraživanje istražnog zatvora protiv Vinka Grgića zastupnika u HS-u po zahtjevu Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta br. KPUSD- 271/2020 od 17. rujna 2020. godine upućen putem DORH-a aktom br. KRDO-1044/2020 od 17. rujna 2020. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 293. st. 1. Kaznenog zakona. Sada ćemo glasovati.
Tko je za?
Tko je suzdržan?
Tko je protiv?
Utvrđujem da je glasovalo 125 zastupnika, 123 glasovalo je za, 2 su glasovala suzdržano tako da smo donijeli odluku kako je predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.
Treće, Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o zahtjevu za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv Darka Puljašića zastupnika u HS-u. Rasprava je zaključena.
Dajem na glasovanje sljedeću odluku:
Daje se odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv Darka Puljašića zastupnika u HS-u zbog kaznenog djela krivotvorenja poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11 kaznenog djela protiv gospodarstva, subvencijske prijevare opisane u čl. 258. st. 3. u vezi s čl. 258. st. 1. KZ/11 uz primjenu čl. 51. KZ/11 povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu br. KODO-19/2020-1 od 10. siječnja 2020. Glasovat ćemo.
Tko je za?
Tko je suzdržan?
I tko je protiv?
Utvrđujem da je glasovalo 125 zastupnika, 123 glasovalo je za i 2 su glasovali suzdržano te smo donijeli odluku kako je predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.
Idemo sada na izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva i molim predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva gospodina Roberta Jankovicsa da podnese izvješće.
Gospodine predsjedniče, cjenjene kolegice i kolege Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora na jutrošnjoj 5. sjednici održanoj 18. rujna, dakle razmotrili smo pisani zahtjev zastupnika Dražena Barišića od 17. rujna 2020. godine kojim je izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora da stavlja svoj zastupnički mandat u mirovanje sukladno odredbi Članka 14. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.
HDZ sukladno Članku 42. stavak 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor odredila je Matu Čička kao zamjenika zastupnika Dražena Barišića.
Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni zakonom utvrđeni uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata Draženu Barišiću koja je uvjet i za početak obnašanja zastupničke dužnosti njegovog zamjenika Mate Čička.
Nakon provedene rasprave Mandatno-imunitetno povjerenstvo temeljem Članaka 14., 11. i 42. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predlaže Hrvatskom saboru donošenje odluke o mirovanju zastupničkog mandata zastupnika i početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika.
Kolega Beljak, ja vas molim da malo tiše komunicirate u sabornici.
Dana 17. rujna 2020. godine započinje mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Dražena Barišića, zastupničku dužnost sukladno Članku 9. stavak 2. Poslovnika Hrvatskog sabora počinje obnašati zamjenik zastupnika Mato Čičak na dan kada sabor odlukom utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja.
Zahvaljujem kolegi Jankovicsu i otvaram raspravu o ovom izvješću.
Budući da se nitko nije javio zaključujem raspravu, pa dajem na glasovanje slijedeću odluku.
Dana 17. rujna 2020. godine započinje mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Dražena Barišića.
Zastupničku dužnost sukladno Članku 9. stavku 2. Poslovnika Hrvatskog sabora počinje obnašati zamjenik zastupnika Mato Čičak na dan kada sabor odlukom utvrdi zakonske pretpostavke za primjenu instituta zamjenjivanja.
Molim glasujmo.
Tko je za?
Tko je suzdržan?
I tko je protiv?
Utvrđujem da je glasovalo 110 zastupnika, 108 za, 2 suzdržana tako da je donesena odluka kako je predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.
Nakon što smo donijeli predloženu odluku pristupit ćemo davanju prisege.
U Članku 7. Poslovnika, kolege ja bih vas lijepo molio, u Članku 7. Poslovnika utvrđeno je da predsjedatelj pročita tekst prisege, a nakon toga poimenično proziva zastupnike. Zastupnik koji je prozvan utaje i izgovara „prisežem“.
Tekst prisege glasi: „Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak RH.“
Zastupnik Mato Čičak.
Prisežem.
Čestitam zastupniku na položenoj prisezi i želim mu uspjeh u obavljanju ove časne i odgovorne zastupničke dužnosti. /Pljesak./

4

  • Izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva
25.09.2020.
Idemo sada na zadnju točku o kojoj ćemo danas glasovati, to je Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Molim predsjednika gospodina Roberta Jankovicsa da podnese izvješće.
Izvolite.
Poštovani gospodine predsjedniče.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora razmotrilo je na 6. sjednici održanoj 24. rujna 2020. godine zahtjev Općinskog kaznenog suda u Zagrebu poslovni br. 15 točka K-69/16-8 upućen predsjedniku HS-a za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv Nikole Grmoje zastupnika u HS-u povodom tužbe privatnog tužitelja Ranka Ostojića zbog kaznenog djela klevete iz čl. 149. st. 2. KZ-11.
Nikola Grmoja zastupnik je 10. saziva HS-a te na temelju čl. 76. Ustava RH i čl. 23. Poslovnika HS-a ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te se bez odluke HS-a ne može pokrenuti niti voditi kazneni postupak.
Nakon provedene rasprave Mandatno-imunitetno povjerenstvo na osnovu čl. 116. Poslovnika HS-a predlaže HS-u donošenje sljedeće odluke „Za vrijeme trajanja zastupničkog mandata uskraćuje se odobrenje za nastavak kaznenog postupka koji se vodi pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu poslovni br. 15 točka K-69/16-8 protiv zastupnika Nikole Grmoje po privatnoj tužbi privatnog tužitelja Ranka Ostojića zbog kaznenog djela klevete iz čl. 149. st. 2. Kaznenog zakona.
Obrazloženje, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora je zauzelo načelan stav da po zahtjevu DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela treba davati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, a isto tako i sudu koji vodi kazneni postupak kako bi mu se omogućilo da na temelju Ustav i zakona samostalno i neovisno obavlja sudbenu vlas.
Međutim, u slučaju privatnih tužitelja povjerenstvo je zauzelo stav da će HS predlagati uskraćivanje odobrenja. Naime, stav je povjerenstva da institut imunitetnog prava utvrđenog u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinca, vođenje kaznenog postupka kao i sve radnje koje bi se u svezi s tim morale poduzeti moglo bi onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupniče dužnosti te time utjecati na rad HS-a.
Kazneni postupak može se nastaviti nakon isteka zastupničkog mandata s obzirom da zastara ne teče dok postoje opravdani razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti.
Zahvaljujem kolegi Jankovicsu.
Otvaram raspravu.
Kolega Bulj, izvolite.
Evo ja sam imao obavezu kao zastupnik da se javim i da progovorim o ovome slučaju gdje je kolega Ostojić podigao prijavu protiv našeg kolege.
Govorite u ime kluba ili osobno?
Mogu i osobno … isto. Velika stvar, bitna je poanta uvaženi predsjedavajući … /Upadica predsjednik: Samo zbog vremena da li 10 ili 5 minuta./ … funkcioniranja sustava i institucija hrvatskih.
Samo bih kazao da je razvidno da u ovome slučaju ono što je rekao premijer bivši Milanović i sadašnji predsjednik da institucije u RH poglavito ne funkcioniranju tj. da oni znadu kada se provode istrage DORH-a na koji način to funkcionira i da se utječe u biti na provođenje određenih istraga i da ministar unutarnjih poslova, tada je bio ministar unutrašnjih poslova tužitelj u ovome slučaju na Nikolu Grmoju Ranko Ostojić, a baš je premijer koji je bio tada premijer kada je Ranko Ostojić bio ministar unutrašnjih poslova, baš je on tada bio, a Milanovićeva izjava glasi da sve istrage, sve se prati, sve zna ministar unutarnjih poslova.
Rekao je za Božinovića čak da zna svaku sekundu gdje se tko nalazi, ko je u klubu, koliko eskort djevojaka koje plaćamo našim novcem, tako po izjavi premijera Milanovića, a kojem mi nemamo razloga ne vjerovati, on je ipak predsjednik i bio je bivši premijer da je tada ministar njegov unutrašnjih poslova sve znao što i kako mi unutar Mosta funkcioniramo. I to je taj slučaj u biti gdje je on tužio Nikolu Grmoju da on nije imao nikakvog utjecaja na praćenje rada Mosta tada kada je došao kada smo izabrani u Sabor u slučaju pregovora koji su se u to vrijeme vodili.
U biti premijer Milanović sada predsjednik Republike potvrdio da je Ranko Ostojić sve znao u to vrijeme, sve da je znao kao ministar unutrašnjih poslova. Zato bih ukazao s ove govornice još jednom da institucije u RH ne funkcioniraju jer prema izjavi predsjednika Republike koji je nadležan, dijelom nadležan i za obavještajne sigurnosne službe, a samim tim i za provođenje i nadzor zakona u RH, poglavito prema neovisnim tijelima kao što je DORH i ministar MUP-a ne bi smio znati za istrage koje provode i po Ustavu koje provode ovaj tijela koja su, koja vode, koja su neovisna tijela i pravosuđe, to je izravno miješanje u pravosuđe.
Još bi jednom ukazao na taj problem koji imamo u RH na nefunkcioniranje institucija i da mi saborski zastupnici moramo osnovati povjerenstvo da se vidi koliki je utjecaj politike u ovome slučaju je bio Ranko Ostojić, sada je kolega Božinović ministar unutrašnjih poslova i da vidimo koliki je utjecaj politike na istražne radnje državnoga odvjetništva koje moraju biti tajne i ostalih nadležnih institucija koje bi morale provoditi tajne istrage. Jer ovo nije mala stvar, kad kaže predsjednik RH da sve zna o istragama, da sve zna o istragama.
Kolega Bulj, ja vas molim, sad ste izišli izvan okvira, puštam vas.
Nisam iz okvira ovo se radi o Ranku Ostojiću, u to vrijeme je Ranko Ostojić tužio Nikolu Grmoju.
Je, ali držimo se ove tužbe koju je podnio kolega Ostojić protiv kolege Grmoje i nemojmo sada zalaziti u ovo što je aktualna tema, a to je povjerenstvo, o tome možete govoriti sada u slobodnom govoru. Ja vas molim samo da se držite Poslovnika.
Izvolite.
Ja bi samo još jednom rekao da u Hrvatskoj nema, narod nema povjerenje u pravosudna tijela zbog ovoga, zbog izjava koje vanka izlaze da ljudi koji su na vrhu države znadu kako se istrage provode, a moramo se sjetiti kako je i premijer Plenković održao tiskovnu konferenciju sa, u slučaju dnevnica sa državnim odvjetnikom. Prema tome, u ovome trenutku pozivam vas saborski zastupnici da smo mi jedina brana ostali kako Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da zaustavimo ovu krizu institucija i utjecaja politike na neovisna tijela u RH jer je Ranko Ostojić tada bio ministar kao što je sada Božinović.
Hvala lijepo.
Kolega Bačić, javljate se u ime kluba isto?
Kolega Zurovec vi se pojedinačno javljate, kolega Hrebak isto, sad otvaramo raspravu očito. Molim vas da bilježite onda tko se prijavio.
Zahvaljujem gospodine predsjedniče.
Dobro se zna da Klub HDZ-a ne raspravlja po izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva kada se traži skidanje imuniteta zastupnicima po privatnoj tužbi.
Moram reći da me je za ovo moje javljanje u ime kluba potaknuo kolega Bulj tim više što se u svom izlaganju nije osvrnuo na razloge zbog čega se ne skida imunitet kolegi Grmoji nego se referirao na potrebu da se u Hrvatskom saboru osnuje istražno povjerenstvo na temu kako bi se utvrdilo ima li izvršna vlast utjecaj na tijela progona u Hrvatskoj s jedne strane i s druge strane oko probijanja mjera koja se, a to ćemo vidjeti kako će elaborirati oporba u svom zahtjevu za istražno povjerenstvo, probijaju mjere od strane dok te mjere provode istražna tijela. No, ovdje sad moram reći da bi bilo dobro i da se nadam da će u tom prijedlogu o odluci oporbe biti i ova tema. Naime, mi danas ne skidamo imunitet kolegi Grmoji jer je u tom postupku tužbe prema kojoj ga tuži gospodin Ranko Ostojić naveo da ga je gospodin Grmoja klevetao jer da ima saznanja iz PNUSKOK-a, da je PNUSKOK nakon izbora obrađivao kolegu Božu Petrova. Pa prema tome mislim da bi bilo dobro da u tom aktu u kojega će oporba napraviti i odluku o osnivanju istražnog povjerenstva pridružiti Hrvatskom saboru da se ispita okolnosti kako je to kolega Grmoja imao saznanja iz službi da službe prije svega PNUSKOK ispituje odnosno propitkuje i prati, nadzire, obrađuje gospodina Božu Petrova.
Bilo bi, nas interesira odakle takve informacije kolegi Grmoju, pa evo očekujem i predlažem da oporba u svojim pitanjima na koje treba odgovoriti povjerenstvu i istražiti, istraži kako je to i od koga dobio kolega Grmoja te informacije jer je on u javnosti tada prozvao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova ministra gospodina Ranka Ostojića, da je prema njegovom nalogu PNUSKOK obrađivao kolegu Petrova, mislim da je to vrlo važno, možda već od tada počinje svojevrsno probijanje informacija pa ćemo, ja se nadam da ćemo i to odgovoriti kroz ovo istražno povjerenstvo koje će biti formirano ovdje u Hrvatskom saboru, ako se za osnivanje takvog povjerenstva budu stekli zakonski uvjeti s obzirom da je Članom 4. zakona …/Upadica: Kolega Bačić sada i vi ste počeli skretati s teme./… ustavnim povjerenstvima jasno kazano da se povjerenstvo ne može, ne može baviti pitanjima za koji je pokrenut sudbeni postupak.
Hvala.
Dobro.
Kolegice i kolege molim vas dakle da se držimo teme, a tema je ono što je izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, nemojmo širiti temu imamo druge formate o čemu želi, o čemu pojedini zastupnici govore.
Sada je na redu kolega Hrebak, Klub zastupnika HSLS-a i Reformista.
Izvolite.
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, cijenjene kolegice i kolege zastupnici ne bi htio da se ovo shvati kao određena vrsta populizma međutim doista građani od nas očekuju snažene poruke. Ovo konkretno kolega Grmoja vezano za verbalno očito prepucavanje je zajedničko dakle gdje je gospodin Ranko Ostojić podnio dakle prijavu protiv njega, to je jedan segment i on se tzv. u narodu se uvriježilo verbalni delikt, ja ga ne bi zvao verbalnim deliktom, verbalni delikt na svu sreću smo izišli iz tih vremena kad je postojao verbalni delikt, ali da zauzmemo isto tako stav da pošaljemo snažnu poruku. Kažem ne želim biti populista međutim iskreno sa građanima u komunikaciji, građani su razočarani, građani su ti koji su poslali upravo nas saborske zastupnike ovdje u ovaj visoki dom da ih predstavljamo. Koju poruku mi šaljemo kada vidimo kakve se korupcijske afere događaju u kojima presumpcija nevinosti vrijedi, međutim u kojima se pojavljuju očito i neki naši kolege i kada se mi svi moramo ovdje sastajati da moramo imati 76 ruku da bismo nekom skinuli imunitet za teška korupcijska dijela.
Koja je to poruka?
Zašto mi kao saborski zastupnici moramo biti zaštićeni kao lički medvjedi?
Ja sam svjestan toga da se treba ustav promijeniti i da se ustav, nije dobro da se ustav svako malo mijenja, al da nakon 25.g. saborski zastupnici koji su poslani ovdje u ovaj visoki dom od strane građana imaju takvu vrstu imuniteta da ih se ni za najteže korupcijske skandale moramo ovdje sastat da bismo im skinuli imunitet kako bi neovisno sudstvo moglo dalje procesuirati ta dijela.
U smislu ovog verbalnog dijela neka to ostane, ali za ova najteža kaznena dijela mislim da bismo ipak trebali poslati snažnu poruku što je to moguće prije da se doista, ja osobno nemam potrebu da imam saborski imunitet i sram me je što imam saborski imunitet koji mi priječi, dakle da, da se bilo što dogodi, dakle da se mora skidati imunitet i da sam u tom segmentu na neki način privilegiraniji u odnosu na sve građane koji su nas ovdje birali.
Što se tiče ovog dijela, tu ću bit vrlo kratak uvažavajući ovu činjenicu što je rekao i sam predsjednik sabora, nije ovo tema. Ali što se tiče saborskog povjerenstva apsolutno mi kao liberali smo za, nema se što skrivali i sam premijer je rekao da se nema što skrivati, da nije ništa znao i ja ću biti na toj strani jel smatram da apsolutno izvršna vlast ne može i ne smije znati ništa što se tiče izvida. To piše u našim zakonima i ne, skandalozno je kada čujem od nekih političara da tumače da zakoni su jedno, ali praksa je nešto drugo. Pa neće nam valja praksa uređivati zakone, neće nam valjda praksa određivati, imati prioritet u odnosu na zakone koji se donose u ovom visokom domu.
Dakle, mi smo apsolutno za povjerenstvo …/Upadica: Hvala vam kolega, kolega Hrebak, ajde molim vas/…ali ono što je rekao i g. Derenčinović, ne da zakon da nam vlast …/Upadica: Kolega Hrebak/… zadire u dio izvršne vlasti. Hvala.
Ajde molim vas, nemojmo zloupotrebljavati Poslovnik.
Kolegice Orešković prvo, vas dvije ste iz kluba u sabornici, može biti samo jedna. Drugo, niste vi na redu sada …/Upadica iz klupe se ne čuje/…Da, ali se u međuvremenu javio kolega Bauk za stanku, ja bi vas prozvao. Dakle, molim vas za strpljenje, molim vas da stavite masku i molim vas da jedna od dvije članice kluba napusti sabornicu.
Izvolite kolega Bauk.
g. Predsjedniče, tražim stanku, al stvarno stanku u trajanju koliko odobrite, a predlažem …
Kolegice Orešković, ja vas molim da stavite masku.
Izvolite.
U ime Kluba SDP-a tražim stanku u trajanju koliko odobrite, ja predlažem 10 minuta kako bi se unutar kluba konzultirali na koji ćemo način sudjelovati u ovoj raspravi. Jedna rutinska rasprava o skidanju imuniteta zbog privatne tužbe koja inače na, obično na raspravi bude četvrtkom navečer, a u petak se samo glasa, pretvorit će se u ozbiljnu političku raspravu o krupnoj političkoj temi i najvećoj političkoj temi u Hrvatskoj, a to je neovisnost institucija, što nije uobičajeno za raspravu o skidanju imuniteta. Dakle, ovo nije suđenje Ranku Ostojiću nego je ovo rasprava o tome hoće li se postupak njih dvoje nastaviti za vrijeme trajanja Nikolinog mandata ili poslije, to je jedino o čemu mi tu raspravljamo. Ali rasprava je krenula malo u krivom smjeru i mi smo za nju spremni, al onda će se javit nas 10 i pričat ćemo o ovome što se dogodilo ovaj prošli tjedan. Nema nikakvih problema i zato tražim stanku za sjednicu kluba da se o tome, da se o tome izjasnimo.
Prema tome, predsjedniče predlažem a) da prekinemo raspravu da se o ovome ili glasamo ili da se rasprava nastavi slijedeći tjedan ili ćemo o ovome raspravljati cijelo popodne, ali nećemo raspravljat o skidanju imuniteta nego ćemo raspravljati o onome što je cijelo vrijeme u fokusu hrvatske javnosti.
Prema tome, ili postupimo rutinski za skidanje imuniteta po privatnoj tužbi kao dosad ili ćemo raspravljati o meritumu, al onda cijelo popodne. Zahvaljujem.
Kolega Bauk, ja se slažem s onim što ste rekli.
Dakle, ovo sada izlazi izvan okvira onoga što je predviđeno Poslovnikom. Dakle, ja ne mogu automatizmom zabraniti zastupnicima da govore, oni imaju pravo govoriti o ovoj temi, ali isto tako moja je obaveza da ih upozoravam. To sam činio u prva tri kluba koji su se javili, činit ću to i dalje.
Dakle, pozivam vas da to ne činite jer ću biti primoran kontinuirano oduzimati riječ, davati opomene, što mi nije baš jako drago, ali takva su pravila igre.
Dakle, imamo sada još nekoliko klubova i imamo pojedinačnih rasprava.
Tražio sam …/Govornik se ne razumije/…stvarno sam tražio pravu stanku.
Odobrit ću stanku, je.
Nastavljamo u 13 sati i 10 minuta.

STANKA U 13,02 SATI
NASTAVAK NAKON STANKE U 13,10 SATI

Poštovane kolegice i kolege, nastavit ćemo s raspravom u međuvremenu se javilo velik broj zastupnika. Ja samo upozoravam ako sad se to pretvori u raspravu o nekim drugim temama, a ne o onome što je meritum onda nećemo mi danas ni glasovati, pa ćemo ostaviti da se rasprava vodi do kad hoćete, da ako treba i do kasnih večernjih sati, ali ovo ću smatrati onda klasičnom zlouporabom i morat ću se isto tako i kao predsjedavajući na taj postaviti.
Dakle, idemo redom, prva je poštovana kolegica Dalija Orešković, Klub zastupnika Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i GLAS-a.
Izvolite.
Zahvaljujem predsjedavajući.
Kolege i kolegice zastupnici, uvodno bi samo htjela napomenuti da bismo svi mi kao zastupnici trebali imati jednaka prava iznositi svoje argumente i očitovati se o onome što je na dnevnom redu neovisno o tome što su se u mandatima prethodnih saziva zastupnici starog kova navikli na to da se o određenim točkama dnevnog reda glasa po određenom defaultu i po određenoj navici.
Što se tiče konkretne teme podržavam stav da se povodom privatnih tužbi zastupnicima ne skida imunitet zato što to uistinu može dovesti do zlouporaba i do toga da Hrvatski sabor kao zakonodavno tijelo ne može obavljati svoju temeljnu zadaću. Koliko mi je poznato kada imunitet skida povodom drugih kaznenih djela vidim da nije bilo zapreke da se taj imunitet skine brzo i učinkovito. Problem nije zapravo u samom institutu ovog imuniteta zastupnika kolega Hrebak, nego u onome što se događa nakon toga. Naša javnost debelo vidi da pravosuđe ne funkcionira, da kazneni postupci ne funkcioniraju. Kada gledamo što se ovih dana događa, a povezano je sa konkretnom temom dnevnog reda utoliko što je ova privatna tužba potaknuta očitovanjem o stanju naših institucija i o tome kako država u cjelini funkcionira. I o tome treba govoriti.
Dakle, građani ne vide da je …
Kolegice Orešković, samo malo, samo malo, oprostite što vas prekidam.
Kolegice Glasovac, dakle odredba i piše na samoj prijavnici da se zastupnici moraju osobno prijaviti.
Samo malo, izvolite molim vas prijavite sebe, druge ne možete prijaviti …/Upadica: Ne razumije se./… kolegice Glasovac ja vas lijepo molim …/Upadica: Pa kad im da sjede u sabornici, će moći doći ovdje za vaš stol./… kolegice Glasovac dobivate prvu opomenu, molim vas sada da se maknete odavde.
To je pravilo koje vrijedi za sve jednako, jasno vam piše, ispunjenu i potpisanu prijavu predati osobno na predsjednički stol, to što su potpisali …/Upadica: A zašto ste ih razbacali po cijeloj zgradi sabora, pa nisu mogli?/… pa zato što je, zato što je korona draga gospođo Glasovac, korona je. Ja ne znam jeste vi toga svjesni ...
…/Upadica: Ne razumije se./…
Ja ću sada ovako prekinut ću rad Hrvatskog sabora danas s obzirom da ovo nema nikakvoga smisla, završit će svoje izlaganje kolegica Dalija Orešković. Prekinut ćemo onda glasovanje i nastavit ćemo u srijedu.
Imamo doduše još slobodni govor, to moramo odraditi, ali ovu točku ćemo završiti sa izlaganjem kolegice Orešković …/Upadica: Ne razumije se./… tako zato što, gledajte pa ne mogu ja ovaj u neredu koji se svjesno stvara, svjesno se stvara nered ja u takvim uvjetima ne mogu predsjedati.
Dakle, ako nećemo biti kolegijalni i fer jedni prema drugima onda ne možemo ni raditi.
Dakle, molim vas kolegice Glasovac da sjednete, jasna su pravila igre, važe za sve i molim vas da sjednete.
Dozvolimo da nastavi kolegica Dalija Orešković sa svojim izlaganjem, ako se stvore uvjeti ponovo, a molim vas da mi u tome svi pomognete onda možemo nastaviti s radom.
Kolegice Glasovac dobivate sada drugu opomenu, a ako ovako nastavite morat ću nažalost
…/Upadica: Ne razumije se./…
pa ne zamolit ću vas sami da napustite. Pa ovo je nevjerojatno da si ovo dozvoljavate, ja sam mislio, ja sam mislio da ste vi pristojna zastupnica, ali očito niste, ne niste.
Pa kako ne razumijete da su pravila takva da zastupnik i zastupnica osobno predaje prijavnicu, vi predajte …/Upadica: Ne razumije se./…
Kolegice Glasovac sada dobivate treću opomenu i više ne možete sudjelovati u raspravi.
Izvolite, nastavite dalje kolegice Orešković.
Izvolite, govorite.
Pa mislim da ću današnji dan zapamtiti za ostatak svog života, kao dan kada je nošenje papirića kojim se netko prijavljuje za raspravu u Hrvatskom saboru ili činjenica skida li se maska s lica 2 metra dalje ili za ovom govornicom postala važnija tema i veći problem pristojnosti i načina funkcioniranja institucija od činjenice da se država vodi iz jednog ilegalnog podruma. Od činjenice da se zakonodavna, izvršna i sudbena vlast sastaje u jednom tajnom klubu u kojem se jede, pije, prima mito, daje mito, ne plaćaju se računi, ali se brojač novca nalazi iza tezge, a mi pričamo o povjerenju građana u institucije. Pričamo o tome cure li informacije, pa možda i cure iz čiste frustracije što se nakon velikih kaznenih afera ne događa ništa.
Je li to veći problem ili je problem zastoj informacija tamo gdje bi informacija trebalo biti. Nije li problem rad Sigurnosno obavještajne agencije? Što su mjesecima radili predsjednik države i predsjednik Vlada? Nije li vrijeme da svog šefa tajnih službi pozovu na red.
Kolegice Orešković, ja vas molim ne držite se teme. … /Upadica Orešković: Ovo je tema broj jedan./ … upravo se događa, samo malo vas molim, upravo se događa ono što sam najavio, ne poštujete Poslovnik.
Dakle, kao predsjedavajući moja je obaveza da se držim Poslovnika, u Poslovniku u čl. 238. kaže „Zastupnik tijekom iznošenja rasprave ne smije“, ne smije „govoriti o temi koja nije predmet rasprave“. To se uporno sada ponavlja, to se radi namjerno, smišljeno zato što se na taj način pokušava skrenuti na sebe pozornost. Dakle, to ja kao predsjedavajući ne smijem dozvoliti jer mi tako piše u Poslovniku. I ja vas molim da to ne činite niti vi niti drugi zastupnice i zastupnici, već sam neke upozorio. Ako se to sada nastavi ja ću zaista morati prekinuti sjednicu jer ovo nema zaista nikakvog smisla i šaljemo jako lošu poruku.
Građani sada misle da se mi sami ne držimo akata i opravdano misle koje smo sami donijeli, pa zašto bi onda i oni poštivali Ustav, zakone i sve ono što je nužno da bi funkcionirala pravna država. Dakle, molim vas držite se teme.
Izvolite.
Uistinu zašto bi se naši građani pridržavali zakona koji se piše u nisko profilnim klubovima.
Ja ću sada završiti svoje izlaganje, a vjerujem da svi zastupnici koji su se prijavili za govor iza mene htjeli su reći o glavnom problemu i glavnoj temi koja ovih dana državu muči. Ako to neće biti govornica u HS naći se druga platforma putem koje će se reći ono što se mora reći.
Hvala.
Dakle, a propos ovog zadnjeg komentara, nakon ovoga što završimo postoji rasprava slobodna rasprava po klubovima i pojedinačno zastupnici, dakle svatko tko želi reći svoje mišljenje i o toj aktualnoj temi koja se tiče tog famoznog kluba, može to napraviti u raspravi od pet minuta koja je za to i osmišljena da bi zastupnici mogli komentirati aktualne teme.
Dakle, molim vas još jednom sve koji govorite da se držite Poslovnika čl. 238. dakle, nikome nije uskraćeno pravo govoriti o čemu god hoće, ali ne može govoriti o čemu god hoće u trenutku kada je predviđeno o čemu se mora govoriti.
Izvolite kolega Zekanović.
Poštovani predsjedniče Sabora, poštovane kolegice i kolege.
Prvo bih se ispričao gospodinu Bukarici jer sam zahvalio na kemijski kada sam ju posudio, ali niste me čuli, a niste migli vidjeti ni mimiku usta s obzirom da sam imao maskicu.
Drugo bih iskoristio priliku, pitao bih predsjednika Sabora, poslao sam dopis osnovan, utemeljen znanstveno da ja ne trebam nositi maskicu, niste mi odgovorili pa … /Govornik se ne razumije./ …
Evo izvijestit ću vas odmah, dakle kolega Zekanović pitao je mora li on nositi masku kao osoba koja je preboljela COVID-19 i ja ću o vašem upitu izvijestiti HZJZ i zamoliti da mi odgovore trebate li to učiniti ili ne jer se ne osjećam dovoljno stručan da bih ja mogao odgovoriti na vaše pitanje.
Izvolite.
Može, hvala vam na tome, evo ja poštujem vašu odluku i željno iščekujem mišljenje HZJZ.
Dakle, danas govorimo o kolegi Nikoli Grmoji i ono što je praksa, a svi znamo da se imunitet ne skida kada je privatna tužba i naravno da ćemo tu zaštititi našeg kolegu u ovom slučaju, to je ono što je logično i to je ono što će inače svi kolege napraviti pa čak ja pretpostavljam i kolege iz SDP-a bez obzira što je njihov član, visokopozicionirani član i kolega tužitelj.
I ovo je mjesto u kojem se iznosi politički stav o svim temama i o temi Nikole Grmoje, kolegi Ostojiću, ali teško je nekada ne povezati više tema koje su aktualne. Ali neću skrenuti s teme jer ovdje govorimo zapravo uvijek o nekakvim tužbama odnosno tuženicima i tužiteljima.
Ja ću se ovdje složiti s kolegama da se na ovome mjestu, s ove govornice treba raspravljati o ključnoj temi, a to je politička odgovornost. Politička odgovornost koga? Andreja Plenkovića, pa nek me sada i prekine, Andreja Plenkovića. Za što? Za korupcijske afere koje potresaju hrvatsko društvo danima i danima, tjednima i tjednima. Zaboravljamo te afere, one se nižu jedna za drugom. Zaboravljamo Josipu Rimac, zaboravljamo Sanadera i mi jednostavno želimo sa ovoga mjesta govoriti o tim aferama, a nemamo mogućnost jer nema o tome rasprave.
Kolega Zekanović, molim vas sada sam poduže govorio o tome što ne treba i ne smije se raditi sukladno čl. 238. vi to sada radite. Dovodite me u nemoguću situaciju, dakle ja vam ne mogu to dozvoliti jer kada bi to dozvolio onda bi svaka tema, pa bio to vodovod ili kanalizacija ili bilo što treće, moglo bi se iskoristiti ta tema da govorite onda i o ovome o čemu sada govorite.
Dakle, tema je Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, tema nisu aktualne afere. O aktualnim aferama možete govoriti kada završi ova točka u slobodnom govoru. Dakle, to je jedino pravilo koje postoji da se držimo teme, a slobodni govor je vrijeme u kojem možete govoriti što god želite. Dakle, iskoristite to pravo ja vas pozivam kada dođe slobodni govor, ali u ovome trenutku ja moram štititi Poslovnik.
Izvolite.
Dobro. Evo poštovani predsjedniče Sabora neću više spominjati Andreja Plenkovića i aferu Janaf, čak zapravo neću više ni raspravljati, samo bi evo ipak ukazao na jednu malu sitnicu poslovničku, evo koristit ću priliku nemojte me opomenuti molim vas, kada je bio onaj najveći nalet korona krize, nas je u sabornici bili više, sada kada korona nije toliki bauk nas je u sabornici manje.
Ja bih molio da malo prilagodimo i ove mjere da maka duplo više zastupnika može nazočiti sjednicama jer ovo stvarno onemogućava rad, znači onemoguće je jedan demokratski rad HS-a evo ja vas molim da o tome povedete računa i da nam omogućite da radimo, da nas bude u sabornici koliko je bilo i na početku korona krize, a bilo nas je više.
Hvala lijepo.
Dobro. Idemo dalje, ovako samo da vam kažem danas nećemo glasovati o ovoj točci nego ćemo sada otvoriti raspravu koja će trajati ne znam koliko dugo, a glasovat ćemo onda drugi puta o ovoj temi.
Izvolite kolega Bauk.
Zahvaljujem gospodine predsjedniče.
Ja naravno se neću ljutiti i kad bi nastavili u srijedu navečer, neću čak smatrati da ste to napravili zbog mene.
Klub zastupnika SDP-a dugi niz godina po pitanju izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva uz određene sitne izuzetke postupa na isti način kao i drugi klubovi u Hrvatskom saboru, a to je da glasa za skidanje imuniteta kad to zatraži DORH i da ne glasa za skidanje imuniteta kad to zatraže privatni tužitelji bez obzira da li je privatni tužitelj član naše stranke ili je onaj kojega tuži privatni tužitelj član naše stranke ili je čak član neke druge stranke.
Smatram predsjedniče da ste napravili jedan propust za koji se nadam da je slučajan, a to je da ste ovu raspravu stavili petkom u praim timeu kako se kaže jer ćete se sigurno sjetiti da smo u prošlom sazivu skidanje imuniteta imali u Pernaru zbog grafita na trafostanici raspravljali 4 sata, zato što je to bila rasprava petkom. Zastupnici su malo motiviraniji raspravljati petkom u sred dana nego četvrtkom navečer. Pa recimo prošli četvrtak navečer smo raspravljali o skidanju imuniteta za troje zastupnika plus još dvoje pritvora i rasprava je trajala kratko. Svi su rekli što su imali nije bilo nekih pretjerano velikih ovaj potrebe za, za raspravom jer je više-manje sve bilo jasno. A i sada je više-manje sve jasno osim što ste stavljanjem ove rasprave ovoga u ovo vrijeme umjesto da tema bude Vlada, su tema Ostojić i Grmoja. I meni je žao što kolega Bulj nije odolio sirenskom zovu da se javi za raspravu, a onda i kolega Bačić isto nije odolio sirenskom zovu da se javi za raspravu i svi smo znali kada se to godi da će ova rasprava trajati i da neće uopće biti rasprava o ovome o čemu je rasprava.
Tako da nije dobar uvod u bilo kakvu vrstu o istražnom povjerenstvu jer se vidi kako će to otprilike izgledati, ali nema veze.
A sada malo o meritumu. Dakle, ovdje se ne skida imunitet Ranku Ostojiću nego se skida, nego se rasprava o tome hoće li se skinuti imunitet Nikoli Grmoji zato što je Nikola Grmoja prije nekoliko godina nešto rekao o Ranku Ostojiću, a kolega Ostojić se smatra da je oklevetan i traži zaštitu na sudu. I jedan i drugi znaju da do tog procesa će doći kada završi mandat jednog dana Nikoli Grmoji, želim mu dugo zdravlje i dugu političku karijeru, možda to tad više neće ni biti aktualno ali kao što vidite te stvari su više-manje uvijek aktualne. Nakon nekoliko godina došli smo baš u temu koja je dnevno politička. Dakle, ako sam dobro razumio gospodina Bulja, tema je da je gospodin Grmoja rekao da je tadašnji ministar unutarnjih poslova nešto naložio PNUSKOK-u. Prošlo je nekoliko godina, on više nije ministar, a ni jedno državno tijelo nije istražio da li je on to naložio. Zašto? Pa zato što nije naložio, vrlo jednostavno, to je meni logičan odgovor. A ako nije naložio onda je bilo, bilo logičan odgovor da se ili to utvrdi, da se kolega Grmoja ispriča ili da to ima svoj sudski epilog. Ali nisam siguran da će to istraživati istražno povjerenstvo, jer ako je netko nešto naložio nezakonito taj je počinio nekakvo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, a to ne istražuje sabor, niti istražno povjerenstvo. To istražuje policija, državno odvjetništvo i na kraju ako se to dogodilo odlučuje sud. Ovo nije pitanje tko je šta znao, ovo je pitanje da li netko nešto naložio, da li je utjecao na pravosudni proces ili odnosno na istražni proces kad nije trebalo. A ako sam dobro shvatio tu bila insinuacija da se nekoga pratilo dok je trajao proces uspostave vlati 2015. godine, to je bila insinuacija. Da bili su kolege ih MOST-a malo paranoični tada, to se i ja sjećam stalno su govorili da ih netko prati ali ne mi.
Prema tome, kolegice i kolege danas se neće glasati, danas će se malo raspravljati o institucijama. Naravno neće nas ova rasprava pokolebati da sad odstupimo sa onoga što, kao velika stranka, oni manji i noviji klubovi mogu malo biti lepršavi u tome pa reći trebamo svima ukinuti imunitet ili trebamo o svemu raspravljati ili, ali tako država ne može onda funkcionirati. Mislim da je način na koji smo dosada funkcionirali sa slučajevima iz MIP-a bio korektan, da nije bilo velikih izuzetaka jedino je 2011. mislim Želju Jovanoviću skinut imunitet jer rekao za HDZ ono što je rekao, al to poslije nije nastavljeno, to je bila jedina privatna tužba HDZ-a protiv jednog zastupnika kada je HDZ-ova većina skinula imunitet jednome zastupniku.
Također pitanje je ovoga što se događa sa neovisnim institucijama će vjerojatno možda isto imat neki sudski epilog. Možda se nekome i u ovome našem slučaju omakne koja riječ da insinuira i da optuži nekoga za zloupotrebu i nemojte se čuditi ako se neko ide braniti i to će isto biti na sudu. Nadam se samo da onda neće biti ovakvih rasprava koje će sada trajati.
Prema tome, da se vratim na temu, predsjedniče hvala što me niste upozorili da sam izvan teme iako sam bio, ovoga Klub SDP-a će glasati za prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ne skine imunitet kolegi Nikoli Grmoji i nastavit ćemo dakle suradnju za, sa ostalim oporbenim strankama oko osnivanja istražnog povjerenstva onda ćemo morat nastaviti suradnju i sa parlamentarnom većinom bez obzira što će možda u nekom trenutku naše oporbene kolege svoju oštricu usmjeriti i prema nama, ali nije da se nećemo braniti, a nije da nećemo ovoga i pitati, bili su i oni, ima su oni uostalom ministra unutarnjih poslova, gospodin Orepić je bio njihov član kad je bio ministar unutarnjih poslova i to za vrijeme dok je donošen zakon o Agrokoru. Prema tome, imamo i mi nekih saznanja o tome, bit će uostalom, uostalom zanimljivo. Evo, kolega Bulj, dakle mogli smo već svi bit doma, al niste odoljeli, pa ćemo sada, pa ćemo sada raspravljati. Zahvaljujem.
Dobro, sad imamo pojedinačne rasprave, znači imamo ih 10-tak. Neću dozvoliti, još jednom ponavljam da napuštamo temu koja je naša tema, a to je izvješće MIP-a, pa bih pozvao eventualno zastupnike i zastupnice koji će biti dobre volje da eventualno povuku svoje rasprave jer mislim da nema potrebe i slažem se s onim što je rekao kolega Bauk, mislim da je praksa dosadašnja bila korektna i ovu vrstu rasprave koristimo za potpuno nešto drugo.
Izvolite kolega Zurovec.
Hvala predsjedniče.
Ovo je bilo vrlo zanimljivo za…
Zahvaljujem predsjedniče.
Ovo je bila jedna vrlo simpatična rasprava, no na koncu smo se možda čak maknuli od onog pravog merituma, od pravoga merituma. Naime, svi smo mi ovdje tu ljudi koji bi trebali odgovarati hrvatskome narodu. Ako mi odgovaramo hrvatskome narodu bez obzira dal su to privatne tužbe mislim da ne moramo se uopće bojati da nam se svima skine imunitet. Ako mi zaista radimo sve po savjesti, ako je to zaista ispravno, nemamo se čega bojati bez obzira o kojim pojedincima se radilo i bez obzira o kojim kaznenim dijelima ili tužbama se tu uopće radilo.
A što se tiče same opasnosti od zatvora ili od pravosuđa, evo vam nekoliko podataka. Po neovisnosti pravosuđa mi smo na fantastičnom 126. mjestu od 141. zemlje, a učinkovitost pravnog okvira je, evo začuđujuće, 140. mjesto od 141. Naime, da u ovom sporu između g. Gromoje i Ostojića jedan od njih eventualno završi ovaj u zatvoru, znači to se ne može teoretski dogoditi. Kod nas doslovce vi se možete ušetati u Remetinec i vjerojatno će vas poslati ovaj van zato što ste nepoželjan gost, pa makar da ste kriminalac ili bilo što drugo, tako da smatram da to apsolutno nema uopće poante.
A na koncu svega mislim da bi se svi zajednički trebali ponašati sa malo više uvažavanja međusobno, na koncu bez obzira da li se mi ideološki ili na bilo kojoj ekonomskoj temi slažemo ili ne slažemo, mislim da možemo i normalnije raspravljati nego što se to odvijalo u proteklih par mjeseci. Hvala.
Prije kolege Bulja, kolega Škoro zatražio je stanku, izvolite.
Hvala vam lijepa poštovani g. predsjedniče HS.
Saborski zastupnici Domovinskog pokreta došli su u ovaj visoki dom sa željom da uistinu doprinesemo i razvoju demokracije i kvalitetnoj raspravi. Žao nam je što je došlo do ovoga da jedna uistinu benigna stvar poput ove o kojoj smo trebali glasovati izazove ovoliku količinu rasprave.
Tražim stanku u vremenu koje nam odobrite da se dodatno konzultiramo iz jednostavnog razloga što nismo bili pripremljeni na ovo, ali evidentno je da postoji određena količina frustracije i kod zastupnica i zastupnika, kao i u hrvatskoj javnosti, po određenim pitanjima, pa predlažem da vi kao predsjednik sabora sazovete možda predsjedništvo, pa da u nekom trenutku možemo raspravljati o tome treba li ovome dati više prostora.
A što se tiče zastupnika Domovinskog pokreta mi jednostavno nismo pripremljeni na raspravu ovoga tipa, ovoga sadržaja, te tražimo stanku zbog konzultacija i da vidimo da li ćemo ostati na daljnjem tijeku sjednice. Hvala.
Dakle, neću dozvoliti raspravu izvan ovoga što je tema. Ta tema je bila već na saborskim sjednicama sigurno više 10-taka puta, a ovo što je izvan teme o tome možemo razgovarati, nema potrebe na predsjedništvu, postoji jasan način kako se o tim temama može razgovarati kroz osnivanje istražnog povjerenstva, kroz prijedlog klubova koji nakon onda 60 dana, ja ih moram staviti na dnevni red ako ima dovoljan broj zastupnika koji su potpisali, dakle sve forme već postoje u okviru Poslovnika. Tako da nastavljamo s radom, razumijem što ste htjeli reći, ali još jednom pozivam sve samo držimo se teme.
Izvolite kolega Bulj.
Hvala lijepo.
Kolegice i kolege, kad sam govorio o ovoj temi gdje uglavnom svaki put se privatne tužbe odbace u HS, onda sam baš tio progovoriti ne ovo što kolega Bauk govori da se govori o SDP-ovim ministrima samo ili HDZ-ovim ili HNS-ovim, nego u dijelu gdje su svi sudjelovali, uopće nije bitno, ovdje je bitno nefunkcioniranje pravosudnih institucija koje moraju biti samostalne, koje moraju biti one institucije koje neće imati niko na nji utjecaj.
I kontradiktornosti koje se javljaju u javnosti od dva ključna čovika u RH koji su odgovorni za tajne službe i za ministarstva koje su nadležni mi kao sabor onda trebamo raspravljat o tome, onda mi trebamo raspravljat bez obzira o kome se radi. Ja mislim, ja g. predsjedniče sabora, kolegice i kolege smatram da ove rasprave kad se potaknu bilo kakve tužbe, kad vidimo kako se u podrumima i klubovima dijeli novac i na koji način se ponašaju i kako je pola vlade, pola vlade, svi ministri su bili u klubu gdje se plaćalo našim novcima eskort …/Govornik se ne razumije/…ove vlade sada tako da demantiram kolegu Bauka da ja nešto nekome pomažem, ne, nego institucije ne funkcioniraju. Nacionalna sigurnost i unutarnja politika ne funkcionira. Ovdje je predsjednik odbora, pozivam ga da sazove sjednicu, ne funkcionira država i građani nemaju povjerenja …/Upadica: Kolega Bulj/… u institucije i pravosuđe …/Upadica: Kolega Bulj/… i to je moj primarni cilj jel izjave predsjednika i premijera …/Upadica: Kolega Bulj/… dovode u egzistencijalnu krizu. Hvala lijepo.
Hvala vama.
O ovome vas pozivam da govorite u 5-minutnim slobodnim govorima.
Idemo sada dalje, kolega Mišel Jakšić, izvolite.
Poštovani predsjedniče, kolegice i kolege, dobar dan, lijep pozdrav svima, dakle prije svega i rasprava koja je nastala na ovoj po meni tehničkoj točci pokazuje koliko je trenutno dosta toga, ja ću se našaliti, divljega u zraku i koliko se postavlja pitanje kako će dalje funkcionirati i naš institucionalni okvir pa samim time se dovode i u pitanje određena prava koja su saborski zastupnici stekli samim ulaskom u Hrvatski sabor.
Kao SDP-ovac mogu reći da smo se dogovorili i odmah ranije da ćemo podržati uzance ili pravila koja su postojala i ranije i zato mi je žao da smo došli do ove rasprave, ali očigledno da ono što zaokupljuje javnost ovih dana se uspjelo prevaliti i na ovu temu i na ovu raspravu. Mogu reći da i oporba komunicira oko potencijalnog istražnog povjerenstva da na nivou odbora i za pravosuđe i unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost komuniciramo i kao oporba i sa vladajućom većinom da vidimo što možemo zajedno napraviti i pokazati građanima da su nas birali ovdje da štitimo institucije ove zemlje i da konačno stvorimo jednu normalnu i pravnu RH, ali kao SDP-ovac koji je sad u prvom mandatu u saboru, koji je gradonačelnik u Koprivnici, ne mogu pristati na to da se tako paušalno proziva tko je bio ministar 2015., tko 2007., tko 2001. i mogu samo reći da, bez obzira što se sad radi o Grmoji i Ostojiću mi se čini da kolege iz MOST-a predvođene Buljem ipak malo peru savjest što su upravo oni bili ti koji su dizali ruke za vlade u kojima su bili i Josipa Rimac, pa i vlade koje su imenovale na funkcije Dragana Kovačevića.
Eto, hvala vam lijepo.
Idemo dalje.
Kolega Hajduković, izvolite.
Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Dakle, ovo je da se tu, da nastavim tamo gdje je kolega Jakšić završio, dakle ovo je treba biti čisto tehnička točka. I ne postoje neki nepisana pravila, neka praksa koja je bila do sada. Dakle, DORH uvijek kada traži skidanje imuniteta smo bili za to, privatni tužitelj ne.
Neki su ovdje rekli da ih je sram što imaju imunitet, neki su govorili da mi nismo odgovorni hrvatskim građanima, ali oni koji govore i iznose takve stavove i takve teze očito ne znaju što imunitet u praksi znači.
Imunitet za izrečenu riječ vam upravo i garantira da bez straha ovdje u sabornici možete izreći svoje mišljenje, svoj stav, ono što građane tišti da bi baš na kraju dana se osigurala i vaša sloboda rada, da možete raditi ono za što su vas građani izabrali.
Na kraju dana, kao što su kolege prije mene rekli, mi ćemo naravno podržati stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva kao što smo uvijek i do sada radili bez obzira koja su imena ovdje u priči, bez obzira što se radi našem članu i postupili bi tako i da se radi o nekim drugim imenima.
Hvala.
Kolega Vukas, izvolite.
Poštovani gospodine predsjedniče, kolegice i kolege, pa nije sporno da će Klub SDP-a podržati prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva međutim kao što su rekli moje kolege Jakšić i Hajduković poanta je da poslije Ranka Ostojića je ministar bio i Vlaho Orepić, poslije Vlahe Orepića je bio i današnji aktualni ministar Davor Božinović i činjenica je da se stvari ne rješavaju. Problem je države da jednostavno sudstvo ne funkcionira, pravosuđe ne funkcionira i mi danas o jednom tehničkom pitanju gdje manje-više se 80% nas slaže da Mandatno-imunitetno povjerenstvo podržimo, da se ne skine imunitet Nikoli Grmoji mi smo se sad dohvatili onih ključnih tema osnivanja povjerenstva saborskog za slučaj curenja informacija. Znamo šta se dogodilo u slučaju Agrokor, prema tome činjenica je da sustav ne funkcionira.
Mi ćemo sigurno na Odboru na unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Miro to bez da ti sad prozivaš kad ćemo to napravit, sazvat ćemo, ali je činjenica da oko jednoga tehničkoga pitanja smo došli do onoga što nas u suštini sve brine, a to je nefunkcioniranje pravne države, praktički smo već i zaboravili kad je kolega Ostojić bio ministar, a to je danas glavna tema, je li ministar naložio nekom PNUSKOK-u da prati Nikolu Grmoju u tranziciji, u tranziciji prelaska jedne političke opcije na vlast.
Prema tome mi ćemo to podržati, ali ovo sve skupa ukazuje na duboko, na duboko stanje, nečinjenje svih sustava u republici i državi, a prije svega na pravosudni sustav.
Hvala.
Sada bi trebao govoriti kolega Fabijanić, nema ga pa gubi pravo govora, Željko Pavić kolega isto tako nije ovdje gubi pravo govora.
Ja zaključujem onda raspravu po ovoj točci, glasovat ćemo kad se steknu uvjeti.
Prelazimo sada na slobodni govor po klubovima, prvi bi trebao govoriti kolega Dretar, nije ovdje gubi pravo govora, drugi kolega Vilim Matula, ne vidim ni njega pa gubi i on pravo govora i u ime kluba SDP-a poštovana …/Upadica: Kolegica Marić je na …/… gotovo je, žao mi je …/Upadica: Kolegica Marić je na putu iz dvorane Ban Jelačić./… i to mi je isto žao, nema je u ovome trenutku tako da završavamo s raspravom i kolegica Puljak isto tako nije ovdje, gubi pravo govora i zaključujem današnji dan, vidimo se u srijedu.

SJEDNICA PREKINUTA U 13,45 SATI.

4

  • Izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva
15.10.2020.
NASTAVAK NAKON STANKE U 19:02 SATI

Nastavljamo s radom.
Sljedeća točka je kako je najavljeno:

- Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora

Molim predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva gospodina Roberta Janovicsa da podnese izvješće.
… /Govornik naknadno uključen./ … kolegice i kolege.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora razmotrilo je na 7. sjednici održanoj 15. listopada 2020. godine pisani zahtjev zastupnika Rajka Ostojića od 6. listopada 2020. godine kojim je izvijestio predsjednika HS-a da temeljem čl. 14. Zakona o izborima zastupnika u HS stavlja svoj zastupnički mandat u mirovanje s danom 14. listopada 2020. godine.
Čl. 14. st. 1. Zakona o izborima zastupnika u HS propisano je da zastupnik ima pravo jednokratno tijekom trajanja zastupničkog mandata podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Sabora staviti svoj mandat u mirovanje.
Povjerenstvo je utvrdilo da su ispunjeni zakonom utvrđeni uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Rajka Ostojića. Slijedom navedenog Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskoga sabora temeljem čl. 14. Zakona o izborima zastupnika u HS jednoglasno predlaže HS-u donošenje odluke o mirovanju zastupničkog mandata zastupnika dana 14 listopada 2020. godine započinje mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Rajka Ostojića. Utvrđuje se da zbog mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Rajka Ostojića dana 14. listopada 2020. godine prestaje obnašanje dužnosti potpredsjednika HS-a.
Dobro, zahvaljujem predsjedniku Mandatno-imunitetnog povjerenstva.
Otvaram raspravu.
Za raspravu se prvi javio uvaženi zastupnik Nikola Grmoja u ime Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista.
Hvala poštovani potpredsjedniče.
Poštovane kolegice i kolege.
Dakle, ja sam podnio zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu sa zahtjevom da mi se skine …
To nije tema gospodine Grmoja, jasno je rečeno o čemu raspravljalo Mandatno-imunitetno povjerenstvo.
To je tema. Kako nije tema?
Znači temeljem čl. 238. ne govorite o temi koja je predmet rasprave. Predmet rasprave je … /Govornici govore u isto vrijeme./ …
Pa glasovao je MIP, kada je to točka oprostite gospodine Janovicsu.

… /Upadica se ne razumije./ …
A vi ste rekli šta je bila tema MIP-a.
Znači bila je tema i glasali su o mom zahtjevu?
… /Upadica se ne razumije./ …
Ne, ne nije bila tema to. Nije pročitao da je to tema.
Izvolite predsjedniče MIP-a.
… /Govornik nije uključen./ …
Znači tema je mirovanje Rajka Ostojića.
Dakle, zahtijevam raspravu, neću pristati na ovo što ste napravili. Prvo, niste me pozvali na MIP kao predlagatelja, drugo glasovali ste o tome, odbacili moj zahtjev i ja zahtijevam raspravu o toj temi. Neću se pomaknuti s ovoga mjesta dok se ne dogodi rasprava na tu temu.
Dakle, ne može MIP glasovati o mom zahtjevu, odbaciti ga i onda se da se o njemu ne raspravlja ovdje u HS-u. Dakle, MIP nije samostalno tijelo nego radno tijelo HS-a, ako je donijelo nekakvu odluku o mom zahtjevu se ovdje treba raspravljati. Treba. Gospodine Bukarica jeste li vi iznad Poslovnika HS-a iznad ovog Visokog doma?
Molim vas gospodine Grmoja nemojte raspravljati.
Dakle, niste iznad ovog Visokog doma. Ako je MIP donio određenu odluku o njoj se treba raspravljati ovdje.
Kad oni to stave na dnevni red onda ćemo raspravljati o tome.
Znači kad dolazi to na dnevni red? Gospodine Jankovicsu ako ste danas imali sjednici zašto to nije na dnevnom redu danas ovdje?
To vi raspravite sa MIP-om.
Ne, neću raspraviti ovdje, ne mislim se maknuti odavde.
Ja vam dajem opomenu.
Ne mislim se maknuti odavde. Tražim da se raspravi o mom skidanju imuniteta.
Dajem vam temeljem čl. 239. izričem vam opomenu.
Neću se maknuti.
Temeljem čl. 240. izriče vam opomenu s oduzimanjem riječi. Molim vas udaljite se.
Neću se udaljiti.
Temeljem čl. 240. st. 2. izričem vam opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave o ovoj temi.
Izvolite, povreda Poslovnika.
Gospodine Sanader vi kao potpredsjednik kršite Poslovnik. Dopustite da kolega Grmoja govori u ime kluba Mosta jel ako je bila rasprava o njegovom prijedlogu on ima u kontekstu MIP-a, a danas je bila rasprava, ne možete vi zastupnicima braniti da govore o onome što je danas bila tema na MIP-u. A to što ste vi dogovorili sa svojim koalicijskim partnerom to je vaš problem
Ja ovdje stojim iza kolege Grmoje i da se raspravlja o njegovom zahtjevu. On je saborski zastupnik.
Miro dođi ovdje.
Izričem vam opomenu jer ja nisam prekršio Poslovnik jer sam se jasno pozvao da je gospodin Grmoja govorio van teme.
Dopustite kolegi Grmoju da završi raspravu.
Izričem vam opomenu.
Zbog čega opomenu?
Izvolite sjest, ugasite mikrofon.
Znam, zbog čega opomenu?
Zbog toga jer to nije bila povreda Poslovnika.
Sada ću i ja s kolega Grmojom jer vam nije ovo čačina prčija.
Temeljem Članka 241. gospodine Grmoja izričem vam mjeru udaljenja sa sjednice.
Temeljem Članka 241. izričem vam, stavka 3. izričem vam mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju.
Vama gospodine Bulj također izričem temeljem Članka 241. stavak 1. udaljenje sa sjednice.
Izričem vam temeljem Članka 241. stavka 3. mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju …
Tražim pravo da kolega Grmoja govori u ima Kluba MOST-a branite govoriti u ime Kluba MOST-a.
… i vama i Grmoji.
Određujem stanku 5 minuta i pozivam stražu da nam omogući da nastavimo sjednicu.
Kazali …
Ne, ovo je sramota što ste napravili, ovo je stvarno sramota. Štitite premijera Plenkovića jer je upleten u korupcijske afere u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Niste pristali na skidanje imuniteta zato jer gospodin Plenković i DORH se boje dignuti kaznenu prijavu odnosno pokrenuti kazneni progon protiv mene jer imam sve relevantne dokumenta za ovaj slučaj i zato šte i ovo napravili.
Šta će nam imunitet? To triba skinut svima imunitet, šta će nam.
Pozivam i ostale, ovom protivljenju faraonskome, faraonskome vođenju sjednica di se klubovima ne da da govore u skladu sa Poslovnikom.
Nije smišno kolega, gospodine Bukarica.
Nek se prekine točka ovaj i nek se nastavi sutra, mi ćemo se pomaknuti, nudimo kompromis.


STANKA U 19,13 SATI.
NASTAVAK NAKON STANKE U 19,17 SATI.

.../Govornik se ne razumije./... da nema više prijavljenih za raspravu. Zaključujem raspravu. Glasovat ćemo kada se steknu uvjeti po ovoj točci.

4

  • Izvješće Mandatno - imunitetnog povjerenstva
16.10.2020.
Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika Rajka Ostojića i prestanku obnašanja dužnosti potpredsjednika HS-a.

Rasprava je zaključena.
Dajem na glasovanje slijedeću odluku:
Dana 14. listopada 2020.g. započinje mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Rajka Ostojića.
Utvrđuje se da zbog mirovanja zastupničkog mandata Rajku Ostojiću prestala je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora dana 14. listopada 2020.g.
Tko je za?
Tko je suzdržan?
I tko je protiv?
Utvrđujem da je glasovalo 103 zastupnika i zastupnice i da je jednoglasno donesena odluka kako ju je predložilo MIP.
Izvješće MIP-a o zahtjevu za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv Nikole Grmoje, zastupnika u Hrvatskom saboru.
Rasprava je zaključena, pa dajem na glasovanje slijedeću odluku.
Izvolite kolega Grmoja.
Poštovani predsjedniče, budući da ste me spominjali dok sam bio on line, nisam moga reagirati, molim sve zastupnike da odbace zaključak MIP-a i da mi se skine imunitet i u ovom slučaju Ranka Ostojića, ali i općenito, znači kako bi me premijer Plenković i DORH mogli kazneno goniti zbog teških optužbi o muljanjima u našim veleposlanstvima koje sam osobno iznio. Hvala.
Kolega Grmoja, dakle glede ovoga slučaja ako sami tražite da vam se skine imunitet, mislim da onda to moramo učiniti. A u slučaju ove druge tužbe, ako se ona dogodi, ako vi izrazite želju da vam se skine imunitet, isto tako ćemo to učiniti, ali temeljem, nemamo sad temeljem čega jer nemate tužbe, nije vas tužio nitko za sada.
Kolega Bauk, izvolite.
Gospodine predsjedniče, nemam poslovničku mogućnost uključit se u raspravu, ali molim vas da mi dopustite iznijeti stav Kluba SDP-a o ovom presedanu koji ste vi pozvali, a g. Grmoja je prihvatio, bit će u dvije rečenice.
Ne, ne, samo malo, ja nisam pozvao dakle, ovo je želja g. Grmoje, ja sam samo bio na zahtjev i upit kolege Raspudića rekao što možemo učiniti. Dakle, ja ne znam, nisam se do sad sreo s ovakvom situacijom, možda su se događale, ali ih ja nisam registrirao, uglavnom smo odbijali skidanje imuniteta. Sada zastupnik sam traži da se imunitet skine. To je jedna situacija gdje se kose dva načela, ali evo izvolite, dat ću vam sad priliku da kažete svoje mišljenje.
Zahvaljujem g. predsjedniče.
Mi ćemo podržati izvješće MIP-a bez obzira što njega tuži naš član. Prvi put kad se prekrši ovo pravilo onda će svaki zastupnik koji bude imao privatnu tužbu, a sam želi, ne želi da mu se skine imunitet, bit izložen pritisku javnosti da to zatraži i da onda ide na sud i onda imuniteta više neće biti. Prema tome, mi ćemo podržati izvješće, izvješće MIP-a bez obzira na stav g. Grmoje. Hvala.
Kolega Grmoja, svjesni ste presedana kojeg činite i želite da vam skinemo imunitet?
Da svjestan sam …/Govornik se ne razumije/….
Dobro, ništa, mislim to je, takva je, to je pravo kolege Grmoje.
Kolega Beljak, izvolite.
Malo, mislim malo mi je nezgodna ova cijela situacija, nova je i ne bi htio pogriješiti.
Izvolite kolega Beljak. Recite, recite.
Poštovani predsjedniče, dakle ja bih molio, dakle ni meni nije stvar do kraja jasna. Ja bi molio da dopustite g. Grmoji barem dvije minute da obrazloži zbog čega je to tako jel očito postoji razlog gdje on želi iznijeti određene stvari, a ako mu se ne skine imunitet neće bit u slučaju to napravit. Dakle, to je presedan u smislu da čovjek hoće odnosno da ga Hrvatski sabor ne skidanjem imuniteta želi spriječiti u govorenju istine. Dakle, ja bih volio da on obrazloži o čemu se točno radi i ja ću tada glasat kako on hoće i predlažem da svi glasamo tako.
Samo malo, kolega…
Neka to bude…
Nek to bude presedan. Evo, hvala.
Dobro, nećemo sada ići u daljnju raspravu. Mi znamo o kojem se slučaju radi, radi se dakle o tužbi privatnog tužitelja Ranka Ostojića, našeg bivšeg kolege protiv kolege Grmoje. U ovim situacijama MIP donosi odluku da se odbija takav zahtjev i ono je takvu odluku ovog puta donijelo. Sada imamo zastupnika koji traži da se takva odluka odbije. Ima svoje razloge za to, nećemo otvarati raspravu sada oko toga. Dakle, činimo jedan presedan, ali mislim da je ovdje volja zastupnika iznad onoga šta, prakse koju smo mi do sada imali.
Evo kolegica Vučemilović, pa kolega Bačić, izvolite. Ali molim vas vrlo kratko, ovo sada dozvoljavam raspravu, za nju nema osnove.
Zahvaljujem g. predsjedniče.
Ovo je uistinu situacija bez presedana, ali mislim da kolega Grmoja ipak ima određeni mehanizam. On znači kao izabrani saborski zastupnik ulaskom u parlament dobiva imunitet i on može svoj saborski mandat staviti u mirovanje da netko drugi uđe umjesto njega u sabor i on više nema imunitet. Prema tome, čemu sad sve ovo? Hvala.
Ne, ne, pa ne, ne kolegice Vučemilović, to ni, ne, kolega Grmoja, ali nema potrebe, vi ne trebate stavljati mandat svoj u mirovanje, to nema veze sa, sa ovim što je kolegica rekla.
Izvolite kolega Bačić.
Zahvaljujem g. predsjedniče.
Ja poštujem želju g. Grmoje da mu se skine imunitet, a s obzirom da je ovo presedan u Hrvatskom saboru, predlažem da mi ovo glasovanje odgodimo za idući puta i da onda za ovakve i slične situacije u kojima će se nalaziti Hrvatski sabor donesemo na razini klubova zajedničku odluku kako ćemo postupiti. Ostajemo otvoreni za iduće glasovanje kada bi onda o tome mogli odlučiti. To je moj prijedlog.
Dobro, evo dobro onda ćemo, ja bi se suglasio s kolegom Bačić budući da je ovo nova praksa, da se obave konzultacije, ne bih htio sad da se dijelimo, pa da jedni budu za, drugi protiv, mislim da tu trebamo ujednačiti praksu i ako će od sada zastupnik tražiti skidanje imuniteta da definiramo da to bude onda nova praksa i da svi to podržimo, a ne da sutra imamo situaciju da prozivamo jedni druge zašto smo to učinili. Tako da evo slažem se s ovim prijedlogom, ostavit ćemo to za idući puta. Ali prije nego što ćemo glasovati o toj točci, ja bih molio da se provedu međustranačke konzultacije i da utvrdimo kakva će biti praksa u ovakvim situacijama.
PDF